Κόσμος

Ερντογάν: Ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να τιθασεύσει τον πληθωρισμό

Το πρόγραμμα του κόμματός του, του AKP, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, παρουσίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην «αχίλλειο πτέρνα» της θητείας του, δηλαδή την οικονομία και τον υψηλό πληθωρισμό που εξαϋλώνει το οικογενειακό εισόδημα.
Έτσι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα την προεκλογική εκστρατεία του με την υπόσχεση να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση αφότου το AKP ανήλθε στην εξουσία το 2002, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την υποστήριξη στο πρόσωπό του να μειώνεται τα τελευταία χρόνια αφού ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, και εκτόξευση του πληθωρισμού.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας μέσω επενδύσεων, απασχόλησης, παραγωγής, εξαγωγών και πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών. Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό και οπωσδήποτε θα σώσουμε τη χώρα μας από αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα στάδιο στην Άγκυρα.
Kişi başına düşen millî gelirimizi önce 16 bin dolara, ardından da daha yüksek seviyelere ulaştıracağız. #DoğrusuAkParti pic.twitter.com/4crX3OSjn4— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 11, 2023
Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίου του Ερντογάν προκάλεσαν εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών, πάνω από 85%, τον Οκτώβριο προτού μειωθεί σχεδόν στο 50% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η επακόλουθη κρίση κόστους διαβίωσης έπληξε τα τουρκικά νοικοκυριά και συμπίεσε τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις.
«Θα βελτιώσουμε περαιτέρω τις επενδύσεις με μια διάρθρωση που θα βασίζεται σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς ενταγμένη στον κόσμο», αναφέρει το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θέτει ως στόχο ανάπτυξη 5,5% τον χρόνο την περίοδο 2024-2028 και ΑΕΠ 1,5 τρισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2028.
Ωστόσο το μανιφέστο δεν κάνει καμία ευθεία αναφορά στην επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία», και αναφέρει πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες που επενδύουν στην πραγματική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, ο Ερντογάν θα αντιπαρατεθεί κυρίως με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στην πιο πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης από την εταιρία δημοσκοπήσεων Metropoll, το 42,6% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου και το 41,1% τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με τους άλλους δύο προεδρικούς υποψηφίους να παίρνουν 7,2%.
Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν επίσης βουλευτικές εκλογές.
Η υποστήριξη στον Ερντογάν υποχώρησε ελαφρά μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου εν μέσω κατηγοριών για μια αρχικά αργή απόκριση.
«Η προτεραιότητά μας την προσεχή περίοδο θα είναι να ανοικοδομήσουμε τις πόλεις μας που καταστράφηκαν», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει 650.000 διαμερίσματα για τους επιζώντες.
Allah’ın izniyle, 319 bini 1 yılda teslim edilecek şekilde, toplam 650 bin yeni konut yaparak afetin 11 ilimizde ve mücavirinde açtığı yaraları tamamen saracağız. #DoğrusuAkParti pic.twitter.com/7JzzFAYiik— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 11, 2023
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν είπε πως το AKP θα συνεχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις στην περιοχή και σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «άξονα της Τουρκίας». Η Άγκυρα έκανε πρόσφατα βήματα για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, τη Σοαυδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Συρία έπειτα από χρόνια εντάσεων.
«Μπορούμε να διαπραγματευθούμε και με τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, να σημειώσουμε απτή πρόοδο όπως ο διάδρομος των σιτηρών και η ανταλλαγή αιχμαλώτων και μπορούμε ακόμη να μιλάμε για την πιθανότητα της ειρήνης», είπε ο Ερντογάν.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button