Κόσμος

Ερντογάν κατά πάντων: Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον με τον Νετανιάχου – Κλονισμένη εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε κατά πάντων, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, εξαπολύοντας «πυρά» κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά της ΕΕ και τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί εγγυήτρια χώρα στη Γάζα.
Μετά τη 10η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Καζακστάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία και σχολίασε τα τεκταινόμενα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αλλά και για την ΕΕ και για το μέλλον της Γάζας.
«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο», διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Βέβαια, σημείωσε ότι δεν γίνεται να κοπούν εντελώς οι δεσμοί μεταξύ δύο χωρών, ιδιαίτερα στη διεθνή διπλωματία, γι’ αυτό και ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει και ουσιαστικά εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Ιμπραχήμ Καλίν.
Erdogan says Netanyahu isn’t someone he can continue to contact, “we wiped him out” he said— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 4, 2023
«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», είπε ο Ερντογάν.
«Κλονισμένη εμπιστοσύνη στην ΕΕ»
Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ΕΕ, κατηγορώντας τη για το ρόλο που έχει κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι εμπιστοσύνη της Τουρκίας σε αυτήν έχει κλονιστεί.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαδραματίσει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρόβαλε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και επέμεινε ότι μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο από την ΕΕ.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα όπως η Τουρκία να περιμένει στην πόρτα;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ξανά ότι δεν γίνεται να περιμένει κανείς μια δίκαιη στάση όταν πρόκειται για την ΕΕ.
«Διότι προσέξτε ποιος τάσσεται σήμερα στο πλευρό του Ισραήλ και ποιος είναι εκτός των διπλωματικών διαδικασιών στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλονιστεί», υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Μάλιστα, σχολίασε ότι θα ήταν λάθος της ΕΕ να κάνει μια ειρηνευτική διάσκεψη που να περιλαμβάνει μόνο το Ισραήλ «και να επιβάλει αυτό που λέει ως λύση».
«Θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι μια συνάντηση στην οποία δεν θα συναντηθούν τα μέρη μπορεί να υπηρετήσει την ειρήνη. Δεν είναι ώρα για θόρυβο, είναι ώρα για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του δικαιώματος στη ζωή», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εγγυητικό καθήκον στη Γάζα»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης και επισήμανε τη βούλησή του να αναλάβει η Τουρκία τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας.
«Λέμε και λέμε για το θέμα της εγγυοδοσίας από την αρχή των γεγονότων. Έχουμε πει ότι αν η Τουρκία έχει εγγυητικό καθήκον, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα.
Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους.
Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», είπε, λέγοντας ότι υπάρχει μία δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο.
«Εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Γάζα.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button