Κόσμος

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν έρευνα για σεξουαλική βία από τη Χαμάς – Κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου

Τρεις μήνες συμπληρώθηκαν ήδη από την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ.
Από εκείνη την ημέρα πλήθος καταγγελιών για σεξουαλική βία από τα μέλη της Χαμάς έχει δει το φως της δημοσιότητας, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία καυτηριάζοντας το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή σε μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα των αδικημάτων αυτών.
Σήμερα, 8/1/2024, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία σε βάρος Ισραηλινών αμάχων κατά τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι οι αυξανόμενες αποδείξεις για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων καταδεικνύουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Ο αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενη σεξουαλική βία είναι ιδιαιτέρως οδυνηρός», ανέφεραν σε σημερινή τους ανακοίνωση δύο ανεξάρτητοι, διορισμένοι από τον ΟΗΕ, εμπειρογνώμονες. Η δήλωσή τους αφορούσε τις καταγγελίες περί σεξουαλικών βασανισμών, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ομαδικών βιασμών καθώς και ακρωτηριασμών και πυροβολισμών σε γεννητικά όργανα.
«Αυτές οι πράξεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου που, δεδομένου του αριθμού των θυμάτων και της εκτεταμένης προμελέτης και σχεδιασμού των επιθέσεων, μπορεί επίσης να προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι ειδικοί.
«Το κάθε ένα θύμα αξίζει να αναγνωριστεί, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία ή το φύλο, και ο ρόλος μας είναι να είμαστε η φωνή τους», πρόσθεσαν οι δύο ειδικοί.
Οι δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα βασανισμών και εκτελέσεων –  Άλις Τζιλ Έντουαρντς και Μόρις Τίντμπαλ-Μπιντς — έχουν αναφέρει το ζήτημα στις αρχές της Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Έχουν επίσης αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση του Ισραήλ και ζητούν συνεργασία με τους ερευνητές τους.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανοίξει ήδη την δική τους έρευνα για πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πλέον πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ στην ιστορία της χώρας. Η Χαμάς αρνείται την όποια κακοποίηση.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button