Κόσμος

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: Έτσι θα στηθούν οι κάλπες στις σεισμόπληκτες επαρχίες στις 14 Μαΐου

Οι εκλογές στις 14 Μαΐου 2023 στην Τουρκία, θα έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς σε μεγάλο μέρος της χώρας οι κάλπες θα στηθούν κυριολεκτικά… στα συντρίμμια. 
Παρά τα σενάρια που ήθελαν την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία, ακόμα και για έξι μήνες, μετά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν έντεκα επαρχίες της, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αμετάπειστος και ανακοίνωσε την ημερομηνία που εδώ και ενάμιση μήνα ήταν η… επικρατέστερη. 
Ωστόσο, πολλά ερωτήματα προέκυψαν για τις διαδικασίες στις σεισμόπληκτες περιοχές και πώς θα προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες που έχασαν όλα τα υπάρχοντα τους από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στις 11 σεισμόπληκτες επαρχίες της Τουρκίας θα ισχύσουν τα εξής:

Στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, θα εκλεγούν συνολικά 96 βουλευτές.
Στο Καχραμανμαράς, οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας έως τα μεσάνυχτα της 17ης Μαρτίου. 
Οι κάλπες δεν γίνεται να μεταφερθούν σε άλλη πόλη, παρά μόνο σε άλλη γειτονιά.
Οι σεισμόπληκτοι που έχουν δηλώσει διεύθυνση αλλού, η ψήφος τους θα υπολογιστεί στην περιοχή, όπου ψηφίζουν.
Στις πληγείσες επαρχίες και όπου έχουν γκρεμιστεί τα σχολεία, οι κάλπες θα στηθούν στις αυλές τους, σε σκηνές ή κοντέινερ.
Οι σεισμόπληκτοι που δεν έχουν να δηλώσουν νέα διεύθυνση, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και θα μπορούν να ψηφίζουν στην περιοχή, όπου ψήφιζαν πριν από την καταστροφή. 
Δεν αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν στις επαρχίες που καταστράφηκαν. Δηλαδή, δεν “μεταφέρεται” ο αριθμός σε κάποια άλλη πόλη. 
Δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους μέχρι τις 16 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα. 
Σε κάθε κάλπη θα ψηφίζουν κατά μέσο όρο 360 με 380 άτομα.

Φωτογραφίες: Reuters

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button