Κόσμος

ΕΕ – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η αποσύνδεση από την Κίνα «δεν είναι βιώσιμη» για την Ευρώπη

Η αποσύνδεση από την Κίνα «σαφώς δεν είναι βιώσιμη, επιθυμητή ή ακόμη και πρακτική για την Ευρώπη» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας την Τρίτη (18.04.2023) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την απομάκρυνση ορισμένων σημαντικών και ευαίσθητων σημείων της σχέσης μας», προσέθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισημαίνει ότι το σημείο που έθεσε στο Πεκίνο κατά την επίσκεψή της είναι ότι η ΕΕ δεν θέλει να διακόψει τους «οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και επιστημονικούς δεσμούς. Έχουμε πολλούς ισχυρούς δεσμούς και η Κίνα είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος – το εμπόριο μας αντιπροσωπεύει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα».
Επιπροσθέτως η ίδια τόνισε την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να εξισορροπήσει εκ νέου τη σχέση της με το Πεκίνο «με βάση τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την αμοιβαιότητα. Αυτό που θέλουμε είναι η Κίνα να σέβεται τους ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά την πρόσβαση των εταιρειών μας στην κινεζική αγορά, να σέβεται τη διαφάνεια».
«Η ξεκάθαρη αξιολόγηση των ενεργειών και της κατεύθυνσης του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών του με τη Ρωσία του Πούτιν και της στάσης του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία – αποτελεί προϋπόθεση για τη σημερινή συζήτηση (στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μια προσέγγιση που θα είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές μας επιταγές και στις επιταγές εθνικής ασφάλειας», ανέφερε τέλος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button