Κόσμος

Άνοια – 52χρονη μιλά στο TikTok και γίνεται viral: «Αισθάνομαι προδομένη από τον εγκέφαλό μου»

Το πώς είναι να ζεις με άνοια αποφάσισε να μοιραστεί με τους φίλους της στο Tik Tok μια 52χρονη και έγινε viral. Πρόκειται για την Jana, γνωστή και ως @welcome2dementia. 
Η 52χρονη Jana δημοσίευσε πρόσφατα ένα τρίλεπτο βίντεο στο Tik Tok, συζητώντας πώς πραγματικά «αισθάνεται» κανείς που βιώνει τα πρώτα στάδια της άνοιας. Έκτοτε έχει γίνει viral στην πλατφόρμα, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές σε λίγες μέρες.
«Κάποιος με ρώτησε πώς είναι η άνοια και τι μου προκαλούσε ανησυχία στην αρχή, οπότε θα σας πω από την αρχή μέχρι τώρα πώς ένιωθα», άρχισε να λέει η 52χρονη Jana, στο βιντεάκι που ανέβασε στο Tik Tok.

@welcome2dementia What does dementia feel like?#livingwithdementia ♬ original sound – Jana-welcome2dementia

«Στην αρχή δεν ήθελα να ξυπνήσω», είπε η Jana αναφέροντας λεπτομερώς τις αρχικές της ανησυχίες. «Κοιμόμουν και όμως ένιωθα κουρασμένη», προσθέτει.Σύμφωνα με τη Jana, το να είναι σε μια «ονειρική κατάσταση» την έκανε να νιώθει τόσο καλά που ήθελε απλώς να μείνει εκεί. Όταν ξυπνούσε, ένιωθε «πολύ θυμωμένη» και «ταραγμένη» θέλοντας απλώς να ξανακοιμηθεί.
Μοιράστηκε επίσης το ότι έφτασε σε ένα σημείο όπου πίστευε ότι οι άνθρωποι γύρω της την πατρονάρουν και ένιωθε ότι οι άνθρωποι που της μιλούσαν «δεν την άκουγαν αρκετά». Ωστόσο, σύντομα έμαθε ότι αυτό ήταν επειδή δεν τελείωνε τις προτάσεις της ή ότι επαναλάμβανε τις ίδιες ερωτήσεις.
«Έφτασα στο σημείο να ένιωθα σαν να ήμουν σε μια βάρκα και τα πόδια μου ήταν ασταθή όλη την ώρα. Σε σημείο που νιώθεις ότι οι άνθρωποι σε κοροϊδεύουν και σου λένε ψέματα για τα πράγματα που έχεις κάνει ή ότι διάφορα πράγματα γύρω σου εμφανίζονται ή εξαφανίζονται».

@welcome2dementia Another big difference of who I used to be prior to Dementia. My ability to write and verbalize my thoughts so well. I’m grateful I write these thoughts down to share with all of you. #livingwithdementia ♬ original sound – Jana-welcome2dementia

Η Jana παραδέχτηκε ότι τελικά άρχισε να νιώθει εσωστρεφής και αγοραφοβική, αλλά αποδείχθηκε ότι απλά δεν μπορούσε να έχει συνομιλίες με ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, φοβόταν να αλληλοεπιδράσει με άλλους ανθρώπους και ένιωθε άνετα μόνο όταν αλληλοεπιδρούσε με την οικογένειά της.
Σωματικά, η Jana άρχισε να της πέφτουν πράγματα που κρατούσε και να εκνευρίζεται με καταστάσεις που παλιά ήταν φυσιολογικές.
Εξομολογήθηκε ότι τώρα χρειάζεται βοήθεια με σχεδόν τα πάντα: από το άνοιγμα των πραγμάτων μέχρι το μαγείρεμα. Δυσκολεύεται επίσης να ελέγξει την ουροδόχο κύστη και την κίνηση του εντέρου της. Και σύμφωνα με την ίδια, «η… λίστα συνεχίζεται».«Αισθάνομαι προδομένη από τον εγκέφαλό μου γιατί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να θυμάμαι», κατέληξε.

@welcome2dementia What is happening right now?!?! I had a dream abt this months ago!! And just like in my dream I’m like why didn’t they call or email me first 😂😂😂😅@thekathyproject @crystal..lee..02 #dailymailuk #livingwithdementia ♬ Times Like These – Foo Fighters

Οι προηγούμενες αναρτήσεις της στο TikTok σχετίζονται όλες με το θέμα της άνοιας και το πώς έχει επηρεάσει τη ζωή της. Σε ένα βίντεο, μιλά για το πώς η διάγνωσή της έχει επηρεάσει τον σύζυγό της. Σε ένα άλλο, αφιερώνει χρόνο για να συζητήσει τις συμβουλές που θα έδινε στον νεότερο εαυτό της όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου της (όπως έρευνες για τρόπους βελτίωσης της υγείας του εγκεφάλου).
Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στην ικανότητα ενός μέλους της οικογένειας να ανακαλεί πληροφορίες, να επαναλαμβάνει τον εαυτό του, να μπερδεύεται, να δυσκολεύεται με το λεξιλόγιό του ή με το να ολοκληρώνει εργασίες που διαφορετικά θα φαινόταν εύκολες (όπως ψώνια ή οδήγηση σε μια γνωστή τοποθεσία), σκεφτείτε να τον συνοδεύσετε σε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό το συντομότερο δυνατό.
Ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει τεστ μνήμης και άλλα για να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και να ελέγξει τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών, ορμονών και βιταμινών στο σώμα. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί επίσης να παραπέμψει τον ασθενή σε μια κλινική μνήμης, όπου μπορούν να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν η διάγνωση είναι άνοια.
Πηγή: iatropedia.gr

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button