Κόσμος

Αναλένα Μπέρμποκ: Η Κίνα πρέπει να ζητήσει από την Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα την Κίνα να ζητήσει “από την επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο” στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι “καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ρωσία από την Κίνα”.
“Οφείλω να πω ανοιχτά ότι διερρωτώμαι γιατί η κινεζική θέση δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής αίτημα στην επιτιθέμενη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο”, σημείωσε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε επίσης σήμερα κατά του “καταστροφικού σεναρίου” που θα συνιστούσε για “ολόκληρο τον κόσμο” μια στρατιωτική κλιμάκωση στο στενό της Ταϊβάν.
“Μια στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταϊβάν, από το οποίο διέρχεται καθημερινά το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για ολόκληρο τον κόσμο”, σημείωσε και προειδοποίησε την Κίνα κατά μιας χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Ταϊβάν.
“Οι συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται ειρηνικά”, πρόσθεσε η Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό της Τσιν Γκανγκ στο Πεκίνο και σημείωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν με μεγάλη ανησυχία.
“Μια μονομερής, βίαιη αλλαγή του στάτους κβο θα ήταν κάτι το μη αποδεκτό για μας τους Ευρωπαίους”, τόνισε.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης “τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα”.
“Εξήγησα στον ομόλογό μου κατά τις διμερείς συνομιλίες που είχαμε ότι ανησυχούμε βλέποντας ότι το πεδίο δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κίνα συνεχίζει να μειώνεται και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση της κοινότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ.

Κίνα: Έχουμε διάθεση να συνεργαστούμε με την Γερμανία
Η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με την Γερμανία και οι δύο χώρες είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα.
Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Τσιν σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη και ελπίζει ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κρίση θα παραμείνουν αντικειμενικά και ψύχραιμα και θα εργαστούν από κοινού.

upsite.gr

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button