Κοινωνία

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μαρτυρίες επιβατών – «Πολλά παιδιά εντός της αμαξοστοιχίας»

Δραματικές στιγμές βίωσαν οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, με τον τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμή να φθάνει τους 32 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
«Στα πίσω βαγόνια δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά μπροστά… Οι φλόγες, ο καπνός, γινόταν χαμός. Πρέπει να είναι πολλά τα θύματα, τουλάχιστον οι τραυματίες», είπε επιβάτιδα του τρένου.
Περιγράφοντας τη στιγμή της σύγκρουσης, είπε: «Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνουμε ότι εκτροχιαζόμαστε, πιανόμασταν, προσπαθούσαμε… Παρόλο που ήμασταν στα τελευταία βαγόνια, χτύπησαν κι εκεί αρκετά άτομα, αλλά οι σοβαρότεροι τραυματισμοί είναι στα πρώτα βαγόνια».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, «είναι όλα νέα παιδιά» μέσα στο τρένο.
Νεαρός που ταξίδευε με την ίδια αμαξοστοιχία, είπε: «Εγώ βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν έναν σεισμό. Ηταν τρεις συγκρούσεις, η μία πιο μικρή από την άλλη. Στοβαγόνι μου χτύπησε μόνο μία γυναίκα, όχι κάτι πολύ σοβαρό. Μετάπροσπάθησα με κάποια άλλα άτομα να βγάλουμε έξω τους περισσότερους, γιατί ήταν δύσκολη η μετακίνησή τους με τις βαλίτσες».
Ο ίδιος ανέφερε ότι μέσα στο βαγόνι υπήρχε «και ένα 6 μηνών βρέφος, το οποίο  δεν μπόρεσα να βρω, αλλά ευτυχώς μίλησα με τη μητέρα του και μου είπε ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη».

Μαρτυρία από το νοσοκομείο: «Φοιτητές μας βοήθησαν»

Συγγενής επιβάτη: «Αγνοείται ο ξάδελφός μου»

«Ολοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε» 
«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβάτης της αμαξοστοιχίας.
   Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.
   «Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.
   Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.
   Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ακολούθησε το upsite.gr στο Google News!

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button