Κοινωνία

Eurostat: Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα – Ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο

Στα 80,2 χρόνια ανερχόταν το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα τo 2021, όσο περίπου και στον μέσο όρο της ΕΕ (80,1 χρόνια), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ήταν μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες και συγκεκριμένα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4. 
Στην ΕΕ, το προσδόκιμο για τις γυναίκες ήταν επίσης 82,9 χρόνια και για τους άντρες 77,2 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, αλλά το 2020 και το 2021 μειώθηκε, εξέλιξη που αποδόθηκε στην πανδημία του κορονοϊού.
Η μεγαλύτερο διαφορά στο προσδόκιμο γυναικών και αντρών καταγράφηκε στη Λετονία (9,8 χρόνια) και το μικρότερο στην γαλλική περιφέρεια Μαγιότ (2,3 χρόνια).
Οι περιφέρειες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο
Από τις περιφέρειες της Ελλάδας, το μεγαλύτερο προσδόκιμο (για άντρες και γυναίκες) είχαν το Βόρειο Αιγαίο (83,1 χρόνια) και η Ηπειρος (82,6 χρόνια) και το χαμηλότερο η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (79,3 χρόνια και οι δύο) καθώς και η Αττική (79,8 χρόνια).
Το υψηλότερο προσδόκιμο στις γυναίκες είχαν έξι ισπανικές περιφέρειες, με πρώτη της Μαδρίτης (88,2 χρόνια), μία γαλλική και μία ιταλική περιφέρεια.

Στους άντρες, το υψηλότερο προσδόκιμο σημειώθηκε στην περιφέρεια Αλαντ της Φινλανδίας (82,8 χρόνια) και ακολουθούσαν δύο ισπανικές και σε δύο σουηδικές περιφέρειες.  

Ακολούθησε το upsite.gr στο Google News!

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button