Κοινωνία

Αυθαίρετα: Ερχεται «Μεγάλος Αδερφός» με δορυφορικές φωτογραφίες, drones και ηλεκτρονικές καταγγελίες

Με αεροφωτογραφίες, drones και ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών αυθαιρέτων, η οποία συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, τόσο σε επίπεδο ψευδών δηλώσεων τακτοποίησης όσο και σε επίπεδο αποτροπής της δημιουργίας νεας γενιάς αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, όπως προκύπτει, 14 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, η κατάσταση με τις δηλώσεις και τις νομιμοποιήσεις είναι χαοτική καθώς, ουδείς γνωρίζει πόσες από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μπορεί να είναι ψευδείς, ενώ ουδέποτε ενεργοποιήθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός για τον δειγματοληπτικό – έστω – έλεγχο του 5% των δηλώσεων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ταυτόχρονα το κράτος δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί αεροφωτογραφίες βάσει των οποίων θα γίνονται συγκρίσεις του δομημένου περιβάλλοντος ώστε να διαπιστώνονται νέες αυθαιρεσίες.
Αυτά επεσήμανε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα που πρότεινε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο έλαβε την καταρχήν έγκριση.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι τέσσερις και συγκεκριμένα:

Η προμήθεια αεροφωτογραφιών της 28ης Ιουλίου 2011 (που αποτελεί την κόκκινη γραμμή μετά την οποία δε νομιμοποιούνταν αυθαίρετα) ή της πιο κοντινής σ΄αυτήν ημερομηνίας εκ μέρους του ΤΕΕ, κάτι που δεν έχει γίνει από την ελληνική Πολιτεία έως τώρα. Χαρακτηριστικό του χάους είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες ούτε από το 2013, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, φωτογραφίες υπάρχουν σε αρκετές εταιρίες, ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.

Η λήψη δορυφορικών εικόνων τρεις φορές το χρόνο από όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο κάθε 4 μήνες θα συγκρίνεται το δομημενο περιβάλλον με την προγενέστερη εικόνα ώστε να διαπιστώνεται π.χ. αν κάποιο σπίτι «μεγάλωσε». Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, θα ελέγχεται εάν αυτό έγινε νόμιμα μέσω της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Αν δεν έχει βγει άδεια, θα αποστέλλεται αυτόματα ελεγκτής δόμησης για έλεγχο. Η πρόταση για τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα από το ΤΕΕ με στόχο «να μπορεί να προσδιοριστεί κάθε 4 μήνες η οποιαδήποτε προσπάθεια να χτιστεί αυθαίρετο», όπως σημείωσε ο κ. Στασινός.

Η εγκατάσταση σταθμών drones στη Μύκονο και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές ώστε να συλλέγονται συχνότερα εικόνες προς σύγκριση.

Η ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών για αυθαίρετη δόμηση το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο καταγγέλων/ουσα θα αποστέλλει την καταγγελία πληρώνοντας ένα μικρό παράβολο – όπως εξήγησε ο κ. Στασινός. Εάν η καταγγελία αποδειχτεί αληθής και πρόκειται πράγματι για αυθαίρετο το ύψος του παραβόλου, θα επιστρέφεται στο άτομο που έκανε την καταγγελία.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ακολούθησε το upsite.gr στο Google News!

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button