Επιστήμη

Ομάδες και «υπερσμήνη» γαλαξιών στο χάρτη του Σύμπαντος

Ομάδες και «υπερσμήνη» γαλαξιών στο χάρτη του Σύμπαντος

Παρατηρησιακές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί γαλαξίες σχηματίζουν ομάδες γαλαξιών, που τα μέλη τους έχουν κοινά χαρακτηριστικά (ενδεικτικό κοινής προέλευσης) και έλκονται μεταξύ τους με βαρυτικές δυνάμεις.

Κοντά στον Γαλαξία υπάρχει μια ομάδα με περισσότερους από 54 γαλαξίες (οι περισσότεροι είναι νάνοι γαλαξίες) που απέχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παρσέκ (pc). Η ομάδα αυτή λέγεται τοπική ομάδα και περιλαμβάνει τον Γαλαξία και τον γαλαξία της Ανδρομέδας, και εκτείνεται σε μια έκταση με διάμετρο 10 εκατομμύρια έτη φωτός.

Εάν ο αριθμός των μελών των ομάδων είναι μεγάλος (από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες), τότε έχουμε τα σμήνη γαλαξιών. Το πιο κοντινό σμήνος στην τοπική ομάδα είναι το σμήνος γαλαξιών της Παρθένου. Το σμήνος αυτό βρίσκεται σε απόσταση 35 εκατομμυρία έτη φωτός και έχει περίπου 2.800 μέλη.

Μέχρι το 1980 τα σμήνη γαλαξιών εθεωρούντο οι μεγαλύτερες δομές στο Σύμπαν, το 1980 όμως αναλύφθηκαν ακόμη μεγαλύτερες δομές, δηλαδή τα σμήνη σμηνών ή υπερσμήνη γαλαξιών. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο Γαλαξίας είναι μέλος της τοπικής ομάδας γαλαξιών, η οποία, μαζί με το σμήνος της Παρθένου είναι μέλος του υπερσμήνους Laniakea. Το τελευταίο εκτείνεται σε μια έκταση με διάμετρο περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός και περιέχει 100.000 μεγάλους γαλαξίες που όλοι μαζί έχουν μάζα ίση με 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Το όνομα Laniakea δόθηκε από τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Χαβάης που το ανακάλυψαν το 2014 και στην τοπική γλώσσα σημαίνει «αμέτρητος ουρανός».

Ο αριθμός των υπερσμηνών στο ορατό Σύμπαν ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια.

Με βάση τα παραπάνω είμαστε σε θέση πλέον να ορίσουμε και την πλήρη «διεύθυνσή» μας μέσα στο Σύμπαν στην (απίθανη;) περίπτωση που θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε με άλλα νοήμονα όντα μέσα στον Γαλαξία ή γενικότερα στο Σύμπαν! Η διεύθυνσή μας πρέπει να είναι πλήρης, οπότε γράφουμε: διεύθυνση, χώρα, Γη, Ηλιακό Σύστημα, Γαλαξίας, Τοπική Ομάδα, Υπερσμήνος Παρθένου, Λανιακέα, Σύμπαν.

 

Ομάδες και «υπερσμήνη» γαλαξιών στο χάρτη του Σύμπαντος
Σχετικά με την εικόνα:
Ένας νέος (2014) χάρτης τοποθετεί τον Γαλαξία (μαύρη κουκίδα) μέσα σε ένα μεγάλο υπερσμήνος γαλαξιών (λευκές κουκίδες) εντοπίζοντας τη βαρυτική έλξη των γαλαξιών του ενός προς τον άλλο. Τα λευκά νημάτια αποκαλύπτουν τις τροχιές των γαλαξιών που κινούνται προς ένα κέντρο βαρύτητας στο νέο υπερσμήνος, που ονομάζεται Laniakea. (Το μπλε χρώμα σημαίνει χαμηλή πυκνότητα γαλαξιών, το πράσινο ενδιάμεση και το κόκκινο υψηλή). (Πηγή: SDvision interactive visualization software by DP at CEA/Saclay, France).

Via
Αναζητώντας μιαν άλλη Γη στο Σύμπαν

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button