Επικαιρότητα

Zeit: Η Γερμανία θα απαγορεύσει συγκεκριμένο κινεζικό εξοπλισμό στα δίκτυα 5G της

Η Γερμανία σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση συγκεκριμέων κινεζικών εξαρτημάτων στα δίκτυα 5G της, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Zeit, καθώς η αυξημένη γεωπολιτική ένταση οδηγεί τους Γερμανούς βουλευτές σε ανατροπή ενός συμβιβασμού της εποχής της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι διαχειριστές θα απαγορευτεί να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα εξαρτήματα παραγωγής των Huawei Technologies και ZTE, σημειώνει η Zeit, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές. 

Εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και των Huawei και ZTE, δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχόλιο επί του θέματος.

Το Βερολίνο έχει υιοθετήσει μια σκληρότερη γραμμή στο πεδίο των κρίσιμης σημασίας υποδομών δικτύων, μετά την παραδοχή της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα ότι δε γνωρίζει πόσο κυρίαρχος είναι ο κινεζικός εξοπλισμός στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της. Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε φάση αναθεώρησης των υπαρχουσών αδειών για εξαγωγή εξαρτημάτων προς τη Huawei, επικαλούμενες ανησυχίες στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας.

ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους κινδύνους ασφαλείας που συνιστά η συνεργασία τους με κινεζικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Φεβρουάριο, απαγόρευσε στο προσωπικό της τη χρήση της εφαρμογής TikTok στα επαγγελματικά τηλέφωνά τους, ενώ το ομοσπονδιακό Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε λάβει αντίστοιχο μέτρο ήδη από το 2022.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία δεν είχε απαγορεύσει τη χρήση τεχνολογίας 5G της Huawei, παρά την πίεση των ΗΠΑ για αποκλεισμό των κινεζικών παρόχων. Αντίθετα, το Βερολίνο είχε υιοθετήσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο “κρίσιμης σημασίας εξοπλισμός” για τα δίκτυα 5G έπρεπε απλώς να πιστοποιηθεί από τις αρχές πριν χρησιμοποιηθεί.

Η επίτροπος της ΕΕ για ζητήματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε δηλώσει το φθινόπωρο ότι ο αποκλεισμός υψηλού κινδύνου παρόχων 5G από τις χώρες-μέλη έπρεπε να προχωρήσει “άμεσα”.

Ήδη Σουηδία, Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν μειώσει τον ρόλο της Huawei στην υποδομή 5G.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button