Επικαιρότητα

Βρετανικό Μουσείο: Τα Γλυπτά μπορεί να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα

Στη βάση μιας συμφωνίας ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να προβάλλονται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα εργάζονται Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν. 

Ο Όσμπορν χαρακτήρισε την ενδεχόμενη αυτή συμφωνία ως επωφελής και για τα δύο μέρη ενώ επανέλαβε ότι το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα μάρμαρα που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.

“Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να λυθεί”, είπε ο Όσμπορν στο BBC Radio σύμφωνα με το Reuters. “Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα γλυπτά, τα “Έλγιν Μάρμαρα”, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να φανούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς” είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς αν  σημαίνει αυτή η συμφωνία δανεισμό ο ίδιος είπε: “Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εκείνοι να μας επιβάλουν πράγματα που θα θεωρούμε εμείς αδύνατα”.

Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

“Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Μάρμαρα πίσω τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου”, είπε. και πρόσθεσε ότι “αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα”.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button