Επικαιρότητα

Βέβαιος δηλώνει για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου ο πρωθυπουργός Κούρτι

Bέβαιος για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του δηλώνει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, αυτόνομης αποσχισθείσας επαρχίας της Σερβίας, Άλμπιν Κούρτι, παρά το γεγονός ότι η Σερβία, η Ρωσία και πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της χώρας του.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν είναι ρεαλιστική, σε αυτό το πλαίσιο, επίσημη αίτηση για ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. (που υπεβλήθη το Δεκέμβριο) ο Κούρτι αναφέρει τα εξής:

“Εργάζομαι σκληρά για να πείσω τις χώρες της ΕΕ να αλλάξουν γνώμη. Είναι μειοψηφία, αλλά έχουν τη δύναμη του βέτο. Το 2010, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: δεν υπάρχει επιστροφή για εμάς. Η ΕΕ είναι το πεπρωμένο μας. Συμπεριλαμβάνοντας εμάς και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ υπερασπίζεται την Ευρώπη. Αναμένουμε να το πετύχουμε αυτό σε εννέα χρόνια, που είναι ο μέσος χρόνος ένταξης στην ΕΕ”.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button