Επικαιρότητα

Τουρκία: Ιράν και Πακιστάν δεν θέλουν να κλιμακώσουν – Η Ρωσία ζητεί τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα το Ιράν και το Πακιστάν να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας διότι ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να λειτουργήσει προς όφελος αυτών που θα ήθελαν να δουν την περιοχή να βυθίζεται στο χάος, μετά τα πλήγματα της μίας χώρας στην άλλη.

“Καλούμε τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μόνον μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Σε ανακοίνωσή της η ίδια επισήμανε ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), του οποίου η Ρωσία είναι ιδρυτικό μέλος.

“Είναι λυπηρό που συμβαίνει αυτό ανάμεσα σε φιλικές χώρες του SCO, με τις οποίες αναπτύσσουμε εταιρικές σχέσεις. Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης λειτουργεί προς όφελος αυτών που δεν ενδιαφέρονται για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή”, σημείωσε η Ζαχάροβα.

Οποιαδήποτε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην κυρίαρχη επικράτεια μιας άλλης χώρας θα πρέπει να διεξάγεται σε συμφωνία και συντονισμό με τις αρχές της χώρας αυτής, υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν και το Πακιστάν δεν θέλουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους ομολόγους του των δύο χωρών που αντήλλαξαν διασυνοριακά πλήγματα τις τελευταίες δύο μέρες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιορδανία, ο Φιντάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνέστησε στις δύο πλευρές να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και να αποκατασταθεί η ηρεμία το ταχύτερο δυνατό.

Δύο ημέρες ύστερα από ιρανικά πλήγματα στο έδαφός του εναντίον θέσεων “τρομοκρατών”, σύμφωνα με την Τεχεράνη, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε τη νύχτα “πλήγματα εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών” στο Ιράν.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button