Επικαιρότητα

Το ξενοδοχείο στο οποίο πέθανε η τουρκοκυπριακή ομάδα βόλεϊ είχε χτιστεί με βότσαλα και άμμο από ρέμα

Οι σοροί 35 Τουρκοκυπρίων που απάρτιζαν τη μαθητική ομάδα βόλεϊ – μαθητές, συνοδοί και γονείς – από τα κατεχόμενα της Κύπρου έχουν πλέον εντοπιστεί σε ξενοδοχείο στο Αντιγιαμάν της Τουρκίας. Το επταώροφο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν τα παιδιά, μαζί με γονείς καθηγητές από το Turkish Maarif College της Αμμοχώστου, κατέρρευσε από τους δίδυμους σεισμούς, που πριν από 11 μέρες βύθισαν στο χάος και την απόγνωση 10 επαρχίες στον νότο της Τουρκίας. Τέσσερα άτομα της ομάδας κατάφεραν να βγουν από τα ερείπια με δικά τους μέσα αμέσως μετά τον σεισμό. Η μικρότερη εκ των μαθητών που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι 14 ετών.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η μελέτη των δειγμάτων που ελήφθησαν από το κτήριο ώστε να διασαφηνιστεί η αιτία που το κτήριο μετετράπη σε έναν σωρό από μπάζα.

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου δημοσίευσε την προκαταρκτική έκθεση για το ξενοδοχείο Isias. Πέντε καθηγητές υπεύθυνοι για τη μελέτη δημοσίευσαν μια έκθεση 7 σελίδων.

Ένας εξ αυτών ο δρ. Μεχμέτ Γκενές πήγε στο Δικαστικό Μέγαρο του Αντιγιαμάν μετά τις έρευνές του στο σημείο και συναντήθηκε με εισαγγελέα, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα στο ξενοδοχείο Isias. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα, ότι οι πραγματογνώμονες έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και προσδιορισμούς και ότι ελήφθησαν έξι δείγματα σκυροδέματος και οπλισμού. Σημειώθηκε, επίσης, στην έκθεση ότι στη δικογραφία επεβλήθη απόφαση περί εμπιστευτικότητας. 

Η έκθεση ανέφερε, “Ο λόγος για την κατάρρευση αυτού του κτηρίου δεν είναι το μέγεθος του σεισμού, αλλά ο λάθος σχεδιασμός ή/και κατασκευή”.

Στην έκθεση, η οποία ανέφερε ότι “τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην περιοχή του κτιρίου εξετάστηκαν προσεκτικά και διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα του σκυροδέματος ήταν προφανώς χαμηλή και ότι χρησιμοποιήθηκαν βότσαλα και άμμος ρέματος”, σημειώθηκαν τα εξής:

“Όταν εξετάζουμε το μέγεθος των βότσαλων του ρέματος, έχει διαπιστωθεί ότι είναι συχνά μεγαλύτερα από το μέγιστο μέγεθος κόκκων στο σκυρόδεμα που θα χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες κατασκευές, η μέτρηση στην κατανομή του χαλικιού και της άμμου στο σκυρόδεμα δεν είναι καλή και διασκορπίζεται εύκολα με το χέρι”. 

Στην έκθεση, “Εξήχθη το συμπέρασμα ότι η κατασκευή του εν λόγω κτηρίου, του οποίου η θεμελίωση και οι κολώνες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για 5 ορόφους, δεν έγινε σωστά. Έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι είναι σοβαρό λάθος η αύξηση ορόφων και ότι είναι δυνατό να καταρρεύσει το κτίριο ακόμη και στους πιο χαμηλής έντασης σεισμούς.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button