Επικαιρότητα

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφασίζει την Τετάρτη για τα αντίποινα στο Ιράν

Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση στην ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο. 

Η τρίτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είχε αρχικά οριστεί για την Τρίτη, μετατέθηκε όμως κατά μία ημέρα, χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ισραηλινές πηγές. 

Την ίδια ώρα, οι δυτικοί σύμμαχοι επιδίωκαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ώστε να αποτρέψουν το Ισραήλ από μια σημαντική κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, Χέρζι Χάλεβι είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα πως το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα για την επίθεση, δίχως όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την άλλη,  δήλωσε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα. Αντ’ αυτού, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η Ουάσινγκτον προσπάθησε την Τρίτη να σκληρύνει τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά του Ιράν σε μια προσπάθεια να μετριάσει την αντίδραση του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε ότι “ηγείται μιας διπλωματικής επίθεσης”, ζητώντας από 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν την “κακόβουλη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα” του Ιράν. Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, η Γέλεν σημείωσε πως όλες οι επιλογές για τη διακοπή της “χρηματοδότησης της τρομοκρατίας” του Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι και αναμένει την ανακοίνωση περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν τις προσεχείες ημέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Μπορέλ δήλωσε πως ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν την επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η διπλωματική υπηρεσία του μπλοκ θα αρχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η πρόταση της ΕΕ θα επεκτείνει ένα καθεστώς κυρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η προμήθεια ιρανικών drones και πυραύλων στη Ρωσία, καθώς και σε “πληρεξούσιους” του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ, από την πλευρά της, υπογράμμισε την ανάγκη επέκτασης των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ εντός των επόμενων ωρών για να συζητήσει τους τρόπους αποτροπής μιας κλιμάκωσης.

 

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button