Επικαιρότητα

Το ΝΑΤΟ ζητά από την Ιταλία να πιάσει τον στόχο χρηματοδότησης του 2% ως προς το ΑΕΠ

Το ΝΑΤΟ θέλει η Ιταλία να πετύχει στόχο να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα ήδη από το επόμενο έτος, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας, μια ημέρα μετά από τη διεξαγωγή συνομιλιών με συμμάχους στις Βρυξέλλες.

Σε μια σύνοδο κορυφής το 2014, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε δαπάνη τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα μέσα σε μια δεκαετία, αλλά πέρυσι η ιταλική κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι ανέβαλε το σχέδιο για το 2028.

“Υπάρχει μια προηγούμενη δέσμευση για το 2028, αλλά το ΝΑΤΟ μας ζητά να τη μεταφέρουμε στο 2024. Θα το συζητήσω με την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση”, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο, στέλεχος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, μετά από ακρόαση σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Κάτω Βουλής.

Αρκετοί σύμμαχοι πιέζουν για υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Βρετανία και την Πολωνία να ξεπερνούν ήδη το 2% σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιούνιο ανέφεραν ότι η Ιταλία αναμένεται να φτάσει σε αμυντικές δαπάνες στο 1,54% του ΑΕΠ το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επενδύσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά τα επόμενα δύο χρόνια για να επιτύχει τον στόχο.

Περισσότερο από το 62% του προϋπολογισμού διατέθηκε για το προσωπικό, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εντός της συμμαχίας, αφήνοντας αναλογικά λιγότερα μετρητά για στρατιωτικές προμήθειες, συντήρηση και υποδομές.

Ο Κροσέτο είπε ότι η ιταλική δεξιά κυβέρνηση ενδέχεται να παρέμβει στις στρατιωτικές δαπάνες στον επόμενο προϋπολογισμό, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να τηρεί τους οικονομικούς περιορισμούς. “Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες”, είπε στο Reuters.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button