Επικαιρότητα

Τι σημαίνει η απόφαση για τον Δ. Παπαγγελόπουλο: Τον καταδίκασαν για “παρέμβαση” προς την Ε. Ράικου για στοχοποίηση πολιτικών στη Novartis

Του Παναγιώτη Στάθη

Ένα (ισχνό) ίχνος της υπόθεσης Novartis, ήσσονος σημασίας προφανώς μπροστά στον όγκο των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί επί σειρά ετών για την υπόθεση (για τις οποίες απαλλάχτηκαν χωρίς να οδηγηθούν στο ακροατήριο οι εγκαλούμενοι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη) αφήνει εν τέλει πίσω της η απόφαση της πλειοψηφίας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η χρηματική ποινή των 10.000 ευρώ ήταν απόρροια της αναγνώρισης 2 ελαφρυντικών που του αναγνωρίστηκαν τα οποία κατέστησαν μονόδρομο την επιβολή χρηματικής ποινής. Όμως το σκέλος της καταδίκης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, για παράβαση καθήκοντος έχει να κάνει με την καταγγελία της εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράϊκου που αφορούσε σε πιέσεις που κατήγγειλε ότι της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Η κα Ράικου είχε αναφερθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία φέρεται να είχε με τον τότε υπουργό, τον Μάρτιο του 2017 : “…με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: “Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;”. Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. “Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου” μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει”, είπε στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας – εισαγγελέας δέχτηκε σφοδρή επίθεση με την παράθεση στοιχείων αντίκρουσης από τον κ.Παπαγγελόπουλο και η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή είχε αναφερθεί σε “αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες καταγγελίες” προσθέτοντας ότι στο Ειδικό Δικαστήριο, η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας για “εκτίμηση της”, επιχειρώντας έτσι “να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες”, οι δικαστές με πλειοψηφία 7- 6 , Όμως το δικαστήριο τον έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχο (όπως και για, μια ακόμα περίπτωση παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα ο κ.Παπαγγελόπουλος, αφενός απαλλάχτηκε ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας καθώς και για 4 περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία.

“Απέτυχαν”

Ο πρώην υπουργός μετά την απόφαση δήλωσε: “Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή. Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται. Αυτά προς το παρόν”.

Πλήρης αθώωση

Στον αντίποδα οι δικαστική διαδρομή (από την έναρξή της πριν από χρόνια μέχρι την κορύφωσή της στο Ειδικό Δικαστήριο) είναι πλήρως αθωωτική για την εισαγγελέα Εφετών (πρώην κατά της διαφθοράς) Ελένη Τουλουπάκη. Η εισαγγελέας κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας κλείνοντας οριστικά τη σε βάρος της διαδικασία. Η υπόθεση αφορούσε την μη αποστολή στη Βουλή αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών , συγκεκριμένα των Παν. Κουρουμπλή και Ανδρ. Ξανθού, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.

Γιαυτό άλλωστε και η ίδια μίλησε για πλήρη δικαίωσή της: “Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.

Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια”.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button