Επικαιρότητα

Τα ιρανικά πλήγματα στο Πακιστάν είχαν στόχο “ιρανική τρομοκρατική ομάδα” λέει η Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν με στόχο “μια ιρανική τρομοκρατική οργάνωση” και όχι Πακιστανούς αμάχους.

“Στοχοθετήσαμε μόνο Ιρανούς τρομοκράτες στο πακιστανικό έδαφος”, δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, την επομένη των ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων στο Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ καταδίκασε τα πλήγματα κάνοντας λόγο για “παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν”, ενώ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Πακιστάν, δύο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν στα ιρανικά πλήγματα.

Η δήλωση του Αμίρ-Αμπντολαχιάν είναι η πρώτη επίσημη δήλωση Ιρανού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις επιθέσεις στο Πακιστάν.

“Κανένας άμαχος από τη φιλική και αδελφική χώρα του Πακιστάν δεν έγινε στόχος ιρανικών πυραύλων και drones. Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (“Στρατός της Δικαιοσύνης”) η οποία είναι μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, ήταν ο στόχος”, συμπλήρωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

“Αυτή η οργάνωση έχει βρει καταφύγιο σε ορισμένες τοποθεσίες στην επαρχία Μπαλουχιστάν”, στο δυτικό Πακιστάν, που συνορεύει με το Ιράν, ανέφερε. “Έχει ηγηθεί πολυάριθμων επιχειρήσεων εντός του Ιράν, ιδιαίτερα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Ρασκ”, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έντεκα Ιρανοί αστυνομικοί τον Δεκέμβριο”.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι αυτή η υπόθεση είχε συζητηθεί “σε πολλές περιπτώσεις με Πακιστανούς αξιωματούχους”.

“Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν” αλλά “δεν δεχόμαστε να απειλείται η εθνική μας ασφάλεια και δεν έχουμε καμία επιφύλαξη ή δισταγμό όταν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα”, τόνισε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν σχολίασε την απόφαση του Ισλαμαμπάντ να ανακαλέσει τον πρέσβη του Ιράν στο Πακιστάν.

Μερικές ώρες πριν από το πλήγμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ-ουλ-Χακ Κακάρ είχε συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.

Παράλληλα χθες Τρίτη, το Ιράν προχώρησε σε εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον αυτών που χαρακτήρισε γενικά επιτελεία “κατασκόπων” και “τρομοκρατικούς” στόχους στη Συρία και στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Διαβάστε ακόμη: 

* Τι σημαίνει η επίθεση του Ιράν σε πακιστανικό έδαφος

 

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button