Επικαιρότητα

Στους 21.043 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία – Ερντογάν: Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων λεηλατούν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:14

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

“Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε.

Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.

Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 20.665, ανακοίνωσε σήμερα η

Σύμφωνα με την υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Δύο γυναίκες ανασύρθηκαν ζωντανές 122 ώρες μετά τον σεισμό

Διασώστες στην Τουρκία ανέσυραν δύο γυναίκες ζωντανές από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων όπου παρέμειναν επί 122 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Μία από τις διασωθείσες, η 70χρονη Μενεκσέ Ταμπάκ, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένα κτίριο στην επαρχία Καχραμανμαράς και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Στο Ντιγιάρμπακιρ ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια κτιρίου η 55χρονη Μασαλάχ Τσιτσέκ, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν από τα ερείπια στην επαρχία Γκαζίαντεπ έναν πατέρα και τον ανάπηρο γιο του, αφού έμειναν εγκλωβισμένοι επί 115 ώρες.

Στην ίδια επαρχία, η 25χρονη Μπούσρα Αλμούσα διασώθηκε 119 ώρες μετά τον σεισμό.

Στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι οι διασώστες έσκυβαν πάνω σε κομμάτια τσιμέντου και ψιθύριζαν “ινσαλάχ” (Θεού θέλοντος), καθώς έψαχναν στα συντρίμμια για ένα 10 ημερών βρέφος, το οποίο ανέσυραν ζωντανό, σχεδόν 90 ώρες μετά τον σεισμό.

Με τα μάτια του ορθάνοικτα ο Γιαγκίζ Ουλάς τυλίχθηκε σε μια κουβέρτα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή και τη μητέρα του, σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδόθηκαν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες 67 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ 1,05 εκατ. έχουν μείνει άστεγοι λόγω του σεισμού, πρόσθεσε.

“Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα προσφέροντας μόνιμη κατοικία σε αυτούς μέσα σε ένα χρόνο και να φροντίσουμε ότι θα γιατρέψουν τον πόνο τους το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Πέθανε μια 40χρονη γυναίκα που είχε απεγκλωβιστεί χθες έπειτα από 104 ώρες από τον σεισμό

Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.

Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.

“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.

Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.

“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.

Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες.

“Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε.

Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.

Οι γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.

Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.

Η Κούβα θα στείλει υγειονομικό προσωπικό σε Τουρκία – Συρία

Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα στείλουν υγειονομικό προσωπικό στην Τουρκία και τη Συρία προκειμένου να βοηθήσουν τις δύο χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας.

Η Αβάνα επεσήμανε χθες το βράδυ ότι 32 γιατροί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Σύρος πρεσβευτής Γάσαν Ομπέιντ δήλωσε στα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι 27 Κουβανοί γιατροί θα πάνε στη Συρία.

Χώρες από όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να στείλουν υγειονομικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια στις δύο χώρες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23.700 άνθρωποι.

Από το 1959 και μετά η Κούβα στέλνει τον “στρατό της με τις λευκές ποδιές” σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου έχουν σημειωθεί φυσικές καταστροφές ή υπάρχουν ξεσπάσματα επιδημιών.

Οι Κουβανοί γιατροί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της χολέρας στην Αϊτή και του έμπολα στη δυτική Αφρική τη δεκαετία του 2010.

Διαβάστε ακόμη:

* Ευθ. Λέκκας: Οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία θα ξεπεράσουν τους 50.000

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button