Επικαιρότητα

Σόρος: Η νίκη της Ουκρανίας θα οδηγούσε σε “διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας”

Μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα είχε ως αποτέλεσμα τη “διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Πέμπτη.

Σε μια ομιλία, ο ουγγρικής καταγωγής επενδυτής και ιδρυτής του δικτύου υπεράσπισης των Open Society Foundations είπε ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος πρέπει “να αποφευχθεί πάση θυσία” και ότι “η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί”.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, όπως πυραύλους, άρματα μάχης και πυρομαχικά που απαιτούνται για να αντέξει απέναντι σε μια ρωσική επίθεση, αλλά διαπίστωσε ότι η αντίθεση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία πλέον ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι “καθιστά την εξασφάλιση ενός ακόμα μεγάλου πακέτου χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ απίθανη”.

Η ρωσική παραστρατιωτική Wagner δραστηριοποιείται στο πεδίο στην Ουκρανία, αλλά ο αρχηγός της Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε πρόσφατα ότι οι τρέχουσες προσπάθειες των Ρώσων να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Μπαχμούτ παρεμποδίζονται από την “τερατώδη γραφειοκρατία” της Μόσχας, προκαλώντας ρήξη μεταξύ Wagner και Κρεμλίνου. Ο Πριγκόζιν εξέτασε το ενδεχόμενο να χρειαστούν δύο με τρία χρόνια στη Ρωσία για να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ανατολικής ουκρανικής περιοχής του Ντονμπάς.

“Υπάρχουν πιθανότητες [ο Πριγκόζιν] να τα καταφέρει, αλλά το θεωρώ απίθανο, επειδή ο ουκρανικός στρατός προβάλλει ισχυρή αντίσταση και μόλις η Ουκρανία μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα όπλα που της έχει υποσχεθεί, τα πράγματα θα αντιστραφούν”, είπε ο Σόρος.

“Αυτό δίνει στην Ουκρανία ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας αργότερα αυτή την άνοιξη, όταν λάβει τους εξοπλισμούς που της έχουν υποσχεθεί, να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση που θα καθόριζε την τύχη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”.

Ο Σόρος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης “ανυπομονούν” να δουν τη Ρωσία ηττημένη στην Ουκρανία, καθώς επιθυμούν “να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους”. “Αυτό σημαίνει ότι μια ουκρανική νίκη θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Η Ρωσία δεν θα αποτελούσε πλέον απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο”, είπε. “Αυτό θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο. Θα έφερνε τεράστια ανακούφιση στις ανοιχτές κοινωνίες και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για τις κλειστές”.

Ο Σόρος αναγνώρισε τις προειδοποιήσεις της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σαντού ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να σχεδιάζει ένα επικείμενο πραξικόπημα κατά της χώρας της και προειδοποίησε επίσης ότι αυτή η απειλή “θα μπορούσε να εκτελεστεί πριν από την επέτειο” της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button