Επικαιρότητα

Ρωσία: Σύμβουλος του Αλεξέι Ναβάλνι αποσύρεται από τη δημόσια ζωή

Κορυφαίος σύμβουλος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα ότι αποσύρεται από την δημόσια δραστηριότητα μετά την έκκληση που είχε απευθύνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει σ’ έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Η απόφαση του Λεονίντ Βόλκοφ, που είναι επικεφαλής του επιτελείου του Ναβάλνι και ηγετικό πρόσωπο του κινήματος, προκάλεσε σοκ στην αντιπολίτευση, με ορισμένους να τη θεωρούν δώρο στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο έγινε αφού ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Αλεξέι Βενεντίκτοφ, τον οποίο η ομάδα του Ναβάλνι κατηγόρησε ως υποχείριο του Κρεμλίνου, διέρρευσε τον Φεβρουάριο μια επιστολή με τις υπογραφές του Βόλκοφ και άλλων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει στον μεγιστάνα Μιχαήλ Φρίντμαν και τους εταίρους τους στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία Alpha Group.

Ο Βόλκοφ δήλωσε ότι η υπογραφή του στο εν λόγω έγγραφο είχε προστεθεί μέσω φώτοσοπ, αλλά αποκάλυψε ότι είχε στείλει παρόμοια επιστολή στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τον περασμένο Οκτώβριο.

“Αυτή η επιστολή ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος” δήλωσε ο Βόλκοφ, προσθέτοντας ότι υπερέβη τις δικαιοδοσίες του και απογοήτευσε τους συναδέλφους του επειδή δεν τους είχε ενημερώσει για αυτό.

Στην επιστολή του τον Οκτώβριο ο Βόλκοφ παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει τον αριθμό των Ρώσων που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων αλλά και επίσης να αρθούν οι κυρώσεις από άτομα που καταδικάζουν δημόσια τον πόλεμο στην Ουκρανία και έρχονται σε ρήξη με τον Πούτιν.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στον γεννηθέντα στην Ουκρανία Μιχαήλ Φρίντμαν, χαρακτηρίζοντάς τον φιλελεύθερο ο οποίος πάντα κρατούσε αποστάσεις από τον Πούτιν.

Ο Φρίντμαν έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά δήλωσε από νωρίς ότι η σύγκρουση θα έβλαπτε και τα δύο έθνη και ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η θέση του Βόλκοφ κατέστη αβάσιμη όταν ο Βενεντίκτοφ διέρρευσε ότι ο Βόλκοφ ασκούς μυστικά πιέσεις για λογαριασμό ενός από τους κορυφαίους “ολιγάρχες” της Ρωσίας.

Σε μια σειρά από tweets, ο Βόλκοφ δήλωσε ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι η προσέγγισή του θα μπορούσε να “πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση δημόσιας καταδίκης του πολέμου και μια διάσπαση των ρωσικών ελίτ”.

Δήλωσε ότι αποφάσισε ως εκ τούτου να “κάνει παύση” από τη δημόσια δραστηριότητά του ως πρόεδρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι. Είπε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τους συναδέλφους του και θα αποφασίσει αν και πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξη τους προς τον Βόλκοφ.

“Μην μπαίνετε στην σκιά. Μην δίνετε στον Βενεντίκτοφ και στον Πούτιν αφορμή για τέτοιες χαρές”, δήλωσε η Ξένια Θόρστρομ, δημοτική βουλευτής της Αγίας Πετρούπολης.

Πολλές ηγετικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία από τότε που ο Ναβάλνι φυλακίστηκε το 2021 με κατηγορίες που ό ίδιος και οι δυτικές κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ήταν κατασκευασμένες για να τον αναγκάσουν να σιωπήσει.

Τώρα με έδρα την Λιθουανία ο Βόλκοφ εμφανίζεται συχνά στο κανάλι του Ναβάλνι στο You Tube που έχει δημοσιεύσει αρκετές έρευνες για την διαφθορά στην Ρωσία και έχει καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τρέχουσα θέση του Φρίντμαν δεν είναι γνωστή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button