Επικαιρότητα

Ρωσία: Οι Βρυξέλλες “αγνοούν” τις συνομιλίες για την διερεύνηση των εκρήξεων στους αγωγούς Nord Stream

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί πλήρως τις οποιεσδήποτε συνομιλίες για την διεξαγωγή έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να της επιτραπεί να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις, οι οποίες προκάλεσαν ρήξη σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί τη Δευτέρα με εκπροσώπους του ΟΗΕ για τη συμφωνία των σιτηρών

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι την επόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη Γενεύη μια σύνοδος με αντικείμενο τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου. Την Δευτέρα η Μόσχα χαρακτήρισε “περίπλοκες” τις διαπραγματεύσεις για την παράτασή της.

“Οι επόμενες διαβουλεύσεις προβλέπονται να γίνουν στις 13 Μαρτίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή διυπουργικής ρωσικής επιτροπής” και “εκπροσώπων του ΟΗΕ” ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, παρόντες στις συζητήσεις αυτές θα είναι ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, η γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη. “Θα συζητηθεί η συμφωνία”, πρόσθεσε λακωνικά η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι “αν η συμφωνία εφαρμοστεί κατά το ήμισυ, τότε το θέμα της παράτασής της καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο”, επιμένοντας ότι οι όροι από τους οποίους θα έπρεπε να επωφεληθεί η Ρωσία “δεν εφαρμόζονται”.

Η “Πρωτοβουλία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας”, όπως αποκαλείται επισήμως η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και βοήθησε να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τέσσερις μήνες και λήγει στις 18 Μαρτίου.

Η Ουκρανία ζήτησε την Τρίτη να γίνουν προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοιχτές οι θαλάσσιες οδοί ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντον Μπλίνκεν ζήτησε στις αρχές Μαρτίου, στη σύνοδο της G20, να ανανεώσει η Ρωσία τη συμφωνία.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται γιατί θεωρεί ότι δεν τηρείται πλήρως το μέρος εκείνο της συμφωνίας που θα της επέτρεπε να εξάγει λιπάσματα. “Οι Δυτικοί συνάδελφοί μας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δηλώνουν παθητικά ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στα τρόφιμα και τα λιπάσματα, αλλά αυτή δεν είναι μια έντιμη στάση. Οι κυρώσεις απαγορεύουν στα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και λιπάσματα να ελλιμενίζονται και απαγορεύουν στα ξένα πλοία να μπαίνουν σε ρωσικά λιμάνια για να παραλάβουν φορτία”, είπε ο Λαβρόφ.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button