Επικαιρότητα

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για Σουδάν: “Ο χρόνος εξαντλείται”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κρίση στο Σουδάν μπορεί να επιδεινωθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες καθώς η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και των ιατρικών εφοδίων παραμένει περιορισμένη.

Ο πόλεμος ξέσπασε στο Σουδάν στις 15 Απριλίου 2023, ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), καταστρέφοντας την υποδομή της χώρας, προκαλώντας προειδοποιήσεις για λιμό και εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους μέσα και έξω από τη χώρα.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αν και ο απολογισμός των νεκρών είναι πολύ αβέβαιος και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

“Ο χρόνος εξαντλείται. Αν δεν σταματήσουν οι μάχες και αν δεν υπάρξει ανεμπόδιστη πρόσβαση για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η κρίση του Σουδάν θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες και μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.

“Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη”.

Ο Λιντμάιερ δήλωσε ότι 15 εκατ. άνθρωποι έχουν κατεπείγουσα ανάγκη υγειονομικής βοήθειας και ασθένειες, όπως η χολέρα, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, εξαπλώνονται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ιατρικά εφόδια στη χώρα υπολογίζεται ότι καλύπτουν περίπου το 25% των αναγκών, ενώ 70% ως 80% των σουδανικών υγειονομικών εγκαταστάσεων δεν λειτουργούν εξαιτίας της σύγκρουσης.

“Μερικές πολιτείες, όπως η Νταρφούρ, δεν έχουν λάβει τον τελευταίο χρόνο ιατρικά εφόδια”, δήλωσε ο Λιντμάιερ.

Τα ξεσπάσματα ασθενειών αυξάνονται καθώς έχει διακοπεί η λειτουργία υπηρεσιών δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένων των εμβολιασμών.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button