Επικαιρότητα

Πολωνία: Ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε για “ενέργειες” τηλεοπτικού σταθμού

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρέσβη αναφορικά με τις ενέργειες ενός τηλεοπτικού σταθμού, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, χωρίς να κατονομάσει τον σταθμό, και ούτε να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι ενέργειες.

Η Πολωνία είχε προστριβές με τις ΗΠΑ σχετικά με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24, το οποίο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Το TVN24 ανήκει στο αμερικάνικο πολυεθνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Discovery.

Το TVN24 συνέβαλε πρόσφατα στην ανακίνηση μιας έντονης συζήτησης στην Πολωνία μεταδίδοντας ένα ντοκιμαντέρ που ισχυριζόταν ότι ο Ιωάννης Παύλος Β’ γνώριζε για σεξουαλικές κακοποιήσεις από καθολικούς κληρικούς πριν γίνει πάπας.

Δεν ήταν αμέσως σαφές αν το θέμα για το οποίο κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ αφορούσε το TVN24. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαρσοβία δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο.

“Το υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι τα πιθανά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι πανομοιότυπα με τους στόχους του υβριδικού πολέμου που στοχεύει να οδηγήσει σε διαιρέσεις και εντάσεις στην πολωνική κοινωνία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Ως εκ τούτου, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και τις συνέπειές της στην αποδυνάμωση της ικανότητας της Δημοκρατίας της Πολωνίας να αποτρέψει έναν πιθανό αντίπαλο και την αντίστασή της σε απειλές”.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Το 2021, ο πρόεδρος της Πολωνίας άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που επικριτές ανέφεραν ότι αποσκοπούσε στη φίμωση του TVN24, με τον πρόεδρο να επικαλείται ανησυχίες για την ένταση που θα ασκούσε ο νόμος στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button