Επικαιρότητα

Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στη Μερόη, μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας

Οι μάχες εξαπλώθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Μερόης —ενταγμένους από την UNESCO στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς— στο Σουδάν, χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο δυο στρατηγών για την εξουσία εδώ και εννιά μήνες, ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τρίτη μη κυβερνητική οργάνωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη πολλών ανεκτίμητων μνημείων του βασιλείου των Κους, 2.300 ετών και πλέον.

Η ΜΚΟ Regional Network for Cultural Rights (“Περιφερειακό Δίκτυο για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα”) τόνισε πως “καταδικάζει σθεναρά την επιδρομή” των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), των επίφοβων παραστρατιωτικών υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, σε πόλεμο με τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν από τη 15η Απριλίου, “στους αρχαιολογικούς χώρους Νάγκα και Μουσαουαράτ ες Σούφρα”.

Αυτή η “δεύτερη” επιδρομή έγινε την Κυριακή, σημείωσε η ΜΚΟ, καθώς “μια πρώτη” έγινε “την 3η Δεκεμβρίου” σε χώρους λατρείας στην πολιτεία του Νείλου (βόρεια).

Οι αρχές της πολιτείας του Νείλου έκαναν επίσης λόγο για “επιδρομή” των ΔΤΥ, που “απωθήθηκαν από την πολεμική αεροπορία”, προσθέτοντας ότι “η ηρεμία αποκαταστάθηκε”. Δεν διευκρίνισαν αν διαπιστώθηκαν φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ΜΚΟ σημείωσε πως συμβουλεύτηκε “αξιόπιστες πηγές, εικόνες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν μάχες ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ”, προσθέτοντας ότι οι αρχαιολογικοί χώροι “πιθανόν εκτέθηκαν σε βανδαλισμούς, καταστροφές, λεηλασίες και κλοπές”.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι αρχαιολογικοί χώροι της λεγόμενης νήσου της Μερόης, περιοχής που καλύπτεται εν μέρει από έρημο, ανάμεσα στον Νείλο και την Ατμπάρα, ήταν η έδρα βασιλείου που κατείχε τη σημερινή Αίγυπτο για σχεδόν έναν αιώνα και περικλείει “πυραμίδες, ναούς, κτίρια κατοικιών και μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης υδάτινων πόρων”.

Οι αρχαίοι πολιτισμοί του Σουδάν είχαν οικοδομήσει περισσότερες πυραμίδες από αυτές της Αιγύπτου, μολαταύτα παραμένουν συγκριτικά άγνωστοι και παραγνωρισμένοι. Η λεγόμενη νήσος της Μερόης, στην ανατολική όχθη του Νείλου ποταμού, 220 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαρτούμ, έχει πάντως καταχωριστεί στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας και ήταν αντικείμενο έκθεσης στο Λούβρο το 2010.

Ο πολιτισμός αυτός (3ος αιώνας π.Χ.-4ος αιώνας μ.Χ.) δανείστηκε πολιτιστικά στοιχεία από την Αίγυπτο των Φαραώ, την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, προσθέτοντας όμως αφρικανικά.

Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την —πολύ συντηρητική— εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει μετατρέψει πάνω από επτά εκατομμύρια Σουδανούς σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά τους αριθμούς του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button