Επικαιρότητα

Οι αυξήσεις των δικαστών: Ποια επιδόματα αυξήθηκαν και 1η Ιανουαρίου και πόσο

Του Παναγιώτη Στάθη

Στα επίπεδα των αποδοχών προ των μνημονίων, επανέρχονται σταδιακά τα εισοδήματα των δικαστικών λειτουργών της χώρας, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνει η διοίκηση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων μετά την ψήφιση της κυβερνητικής διάταξης για τις οικονομικές αναπροσαρμογές από 1/1/24.

Όπως αναφέρει στην καταγραφή της η ΕνΔΕ “να σημειωθεί ότι σκοπό μας αποτελεί η αποκατάσταση των αποδοχών μας στα επίπεδα προ των “Μνημονίων”, στόχος, που έχει σχεδόν επιτευχθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι απομένουν η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας και η περαιτέρω αύξηση των δικαστικών επιδομάτων, αξιώσεις από τις οποίες δεν έχουμε παραιτηθεί, ενώ άμεσα οι Δικαστικές Ενώσεις θα αξιολογήσουν την κατάσταση, προκειμένου να τεθούν οι επόμενοι, πέραν των ανωτέρω, στόχοι”.

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε αρχές Δεκεμβρίου τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών αυξάνονται από 10-30% νομοθετεί, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί, η κυβέρνηση , τη στιγμή όμως που το αίτημα των δικαστών ήταν για αύξηση στα επίπεδα του 2008 (απ΄όταν δηλαδή παραμένουν παγωμένα) εν ολίγοις από 22- 55 %. Αυτή μάλιστα φέρεται να ήταν η προφορική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Η διάταξη δίνει “αύξηση των επιδομάτων, παροχών και αποζημιώσεων των δικαστικών λειτουργών και του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

α) κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις της περ. 3 της παρ. Α αμφότερων των άρθρων του εισαγωγικού εδαφίου και

β) κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τα επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις των περ. 5 και 6 της παρ. Α αμφότερων των άρθρων του πρώτου εδαφίου”.

Ποια είναι αυτά

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων , που εξειδικεύει τις αυξήσεις “μετά από τις ενέργειες μας οι αυξήσεις που θα επέλθουν από 1–1– 2024 προέρχονται από τις ακόλουθες πηγές: α) από την αύξηση του βασικού μισθού,

β) συνακόλουθα την αύξηση του χρονοεπιδόματος,

γ) την αύξηση του επιδόματος τέκνων και της μείωσης της παρακράτησης φόρου σε φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα (βάσει των διατάξεων του Ν. 5045/2023) και

δ) την αύξηση των δικαστικών επιδομάτων και συγκεκριμένα της πάγιας αποζημιώσεως και του αντισταθμιστικού επιδόματος (άλλως επιδόματος βιβλιοθήκης).

Οι οικονομικές επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας φέρουν όλες την υπογραφή μας”, αναφέρει η διοίκηση της ΕνΔΕ.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρει για τα οικονομικά: “Αποτελεί, πλέον, κοινή διαπίστωση, ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υπό την παρουσία, σε νευραλγικές θέσεις του Προεδρείου, της κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών και, ήδη, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, στη θέση της Προέδρου της Ένωσης, μετρά σημαντικές επιτυχίες στο οικονομικό πεδίο. Τη διετία 2012 – 2014 αποκαταστάθηκε το Συνταγματικό Μισθολόγιο και την επόμενη διετία ικανοποιήθηκαν όλες οι φορολογικές αξιώσεις του Δικαστικού Σώματος. Ήταν οι εποχές, που μεθοδευμένα ξεκινήσαμε έναν δύσκολο δικαστικό αγώνα μέσα σε μια πρωτοφανή για τη χώρα οικονομική συγκυρία και πετύχαμε. Ακόμη και η εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση, πριν από περίπου τρία έτη, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έλαβε χώρα και υλοποιήθηκε την 1-1-2023, ήτοι επί των ημερών της θητείας της παρούσας Διοίκησης της ΕΝΔΕ. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ποσό, που εξοικονομήθηκε από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς υπολείπεται του ποσού των επερχόμενων αυξήσεων, που θα έχουν οι Συνάδελφοι από 1-1-2024 από διάφορες πηγές.

Ειδικότερα, από την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης, τον μήνα Μάιο του έτους 2022, η Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, αποκατέστησε το θεσμικό διάλογο και τέθηκαν νέοι οικονομικοί στόχοι. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, υποβλήθηκε, σε αγαστή συνεργασία με όλες τις Δικαστικές Ενώσεις, αίτημα για την αύξηση των δικαστικών επιδομάτων. Ένα αίτημα, που ικανοποιήθηκε, κατά το μεγαλύτερο του μέρος, μέσα από μία διαπραγματευτική διαδικασία μερικών μηνών και μάλιστα, για πρώτη φορά, χωρίς την προσφυγή στη δικαστική οδό και σε μια, επίσης, δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα εξαιτίας και δυσάρεστων, στο μεταξύ, γεγονότων, που συνέβησαν και συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Στην προσπάθεια αυτή, η συμβολή των μελών της μειοψηφίας ήταν δυστυχώς, στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση, ανύπαρκτη. Πέραν του γεγονότος ότι ούτε ως ενδεχόμενο είχαν σκεφθεί μία τέτοια διεκδίκηση, ζήτησαν να επικεντρωθεί η Ένωση στη διεκδίκηση των δώρων εορτών (και μάλιστα για ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα), εγκαταλείποντας κάθε άλλη αξίωση. Να σημειωθεί, δε, εδώ ότι και η εν λόγω διεκδίκηση βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη, δεδομένου ότι, μετά από απόφαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του έτους 2022, αναθέσαμε σε Δικηγορικό Γραφείο τη σύνταξη του σχετικού δικογράφου”.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button