Επικαιρότητα

Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερα κεφάλαια για να στηριχθεί ο τομέας υγείας της Ουκρανίας, που έχει πληγεί σημαντικά από τη ρωσική εισβολή.

Ο Χάνς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι η χώρα τώρα χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να προσφερθούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αποκατάστασης, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση της κοινότητας σε υγειονομικές υπηρεσίες.

“Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε 13,6 εκατ. ανθρώπους με αυτή τη στήριξη φέτος”, δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την ουκρανική πόλη Ζίτομιρ. “Γι’ αυτό έχουμε αυξήσει την έκκλησή μας για το 2023 στα 240 εκατ. δολάρια –160 εκατ. δολάρια για την Ουκρανία και 80 εκατ. δολάρια για τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες”.

Ο Κλούγκε δήλωσε ότι σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι στην Ουκρανία ίσως αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το σύστημα υγείας της χώρας “αξιοσημείωτα ανθεκτικό” παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει 780 επιθέσεις σε υποδομές του.

Αλλά η Ουκρανία χρειάζεται επίσης βοηθήματα κίνησης όπως αναπηρικά αμαξίδια για όσους έχουν τραυματιστεί σοβαρά στη σύγκρουση.

Έρευνα του ΠΟΥ έδειξε ότι το 10% των Ουκρανών δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα λόγω, μεταξύ άλλων, των ζημιών που έχουν υποστεί τα φαρμακεία και της μη διαθεσιμότητας σκευασμάτων, δήλωσε ο Κλούγκε.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι πλέον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τη σύγκρουση με μια μεγάλη επίθεση καθώς πλησιάζει στις 24 Φεβρουαρίου η επέτειος της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button