Επικαιρότητα

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ξεπερνά τους 36.100 μετά τους σεισμούς

Ο αριθμός των νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας αυξήθηκε στους 36.187 στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της χώρας (AFAD).

Η AFAD πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί έπληξαν τη ζώνη της καταστροφής από τον αρχικό τεράστιο σεισμό.

Μια μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν στην Αντιόχεια μετά από 228 ολόκληρες κάτω από τα ερείπια. Όπως αναφέρει το Anadolu, η Έλα και τα παιδιά της Μεϊσάμ και Αλί βρίσκονταν σε πολυκατοικία που κατέρρευσε μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, με τη Συρία να έχει και αυτή πολλά θύματα.

A woman and her two children were rescued alive miraculously 228 hours after the twin earthquakes hit southern Türkiye on Feb. 06

🕙Rescued 10 days after
👩‍👧‍👦They are from Hatay province
🚑Taken to the nearest hospital https://t.co/LgM4Bdt65J pic.twitter.com/f8SM7ZcjRu

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 15, 2023

Η παγκόσμια κοινότητα δηλώνει παρούσα, αλλά οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ορθώνεται μπροστά της. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν έξω, ευάλωτοι στον χειμώνα που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, χωρίς νερό για να πλυθούν ή τουαλέτες για τις βασικές τους ανάγκες.

Η πρώτη απειλή έρχεται από τις πληγές της καταστροφής που φέρουν πάνω στα σώματα τους. Τα σπασμένα άκρα, τα σκισίματα του δέρματος, οι μελανιές, όλα τους μπορούν να μολυνθούν από το χώμα και τα συντρίμμια και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς, σηψαιμία, τέτανο και επιπλέον εκατοντάδες θανάτους. Η αφυδάτωση και υποθερμία επισπεύδουν το κακό τέλος.

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα από τις 16 έως τις 22 Φεβρουαρίου για να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου και να παρακολουθήσει τις προσπάθειες αντίδρασης των ΗΠΑ στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, είπε το υπουργείο την Τετάρτη.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου “για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Νεντ Πράις σε δήλωση.

Στην Ελλάδα, ο Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, είπε ο Πράις. Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Blinken θα ξεκινήσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, πρόσθεσε.

 

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button