Επικαιρότητα

Κίνα: Μέτριος στόχος για την ανάπτυξη και αύξηση στις αμυντικές δαπάνες

Η Κίνα παρουσίασε σήμερα ένα μέτριο στόχο για την ανάπτυξη φέτος αλλά αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες, κατά της έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου που θα επιτρέψει στο Σι Τζινπίνγκ θα παραμείνει πρόεδρος για ακόμα πέντε χρόνια.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός –ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ– θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), η μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019.

Ενώπιον σχεδόν 3.000 μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) που συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε ότι “οι έξωθεν προσπάθειες περιορισμού ενισχύονται”.

Ύστερα από τρία χρόνια επιβράδυνσης λόγω των περιορισμών για την Covid, η “κινεζική οικονομία σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη”, τόνισε ο Λι. Ο στόχος που ορίστηκε για το 2023, “γύρω στο 5%” είναι, ωστόσο, ένας από τους χαμηλότερους εδώ και δεκαετίες.

“Απρόβλεπτοι παράγοντες”

Το 2022, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 3%, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, πανδημίας της Covid-19, lockdown και κρίσης στον κλάδο ακινήτων.

“Η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αντιμετώπισε πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως η επιδημία”, ανέφερε σήμερα ο Λι Κετσιάνγκ. Αλλά “υπό την ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, συντονίσαμε με επιτυχία την πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες, θα επικυρωθεί η νέα, πενταετής θητεία του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία της χώρας. Ο 69χρονος ηγέτης είχε ήδη αναδειχθεί εκ νέου επικεφαλής του Κόμματος τον Οκτώβριο.

Όπως κάθε χρόνο, δεν αναμένονται εκπλήξεις σε αυτή την καλά ενορχηστρωμένη συνεδρίαση, κατά την οποία χιλιάδες αντιπρόσωποι, άνδρες και γυναίκες, φθάνουν από διάφορες επαρχίες στο Πεκίνο για να ψηφίσουν κείμενα που έχουν προεγκριθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Ωστόσο ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε κάποιες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, με διαδηλώσεις στα τέλη Νοεμβρίου κατά της πολιτικής του για “μηδενική Covid” και στη συνέχεια με κύμα θανάτων μετά την εγκατάλειψη της υγειονομικής αυτής στρατηγικής.

Νέος πρωθυπουργός

Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα πιθανόν να μην συζητηθούν κατά την τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου ο Λι Τσιανγκ, στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ και πρώην επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σανγκάη, αναμένεται να οριστεί νέος πρωθυπουργός.

Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί αυτές τις τελευταίες ημέρες ενόψει της συνεδρίασης, με ελέγχους στην είσοδο της πρωτεύουσας και φρουρούς ασφαλείας στους δρόμους.

Παρά την υπόθεση της “μηδενικής Covid” που σκίασε την εικόνα του, ο Σι Τζινπίνγκ διατηρεί μια θέση “αρκετά ισχυρή” στην κορυφή του Κόμματος, κάτι που ουσιαστικά τον καθιστά αλώβητο, σημείωσε ο Άλφρεντ Μουλουάν Γου, καθηγητής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Για τον Στιβ Τσανγκ, από το ινστιτούτο SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Σι Τζινπίνγκ έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτή της συνεδρίασης του κοινοβουλίου να περηφανευτεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια στα τέλη Νοεμβρίου. “Ενήργησε με αποφασιστικό τρόπο όταν, κατά τη διάρκεια της διαδηλώσεων, ακούγονταν φωνές υπέρ της αποχώρησής του ιδίου καθώς και του ΚΚΚ. Τις κατέπνιξε και ακύρωσε το κίνητρο” για την οργή αυτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έτσι “μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη, παρά ως κάποιον που πιέστηκε να αντιδράσει”, δήλωσε ο ίδιος.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να συζητηθούν μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, από την ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, έως την αύξηση των γεννήσεων και τον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button