Επικαιρότητα

Καταδίκη σε 13 χρόνια φυλακή για πρώην φρουρό της βρετανικής πρεσβείας στη Γερμανία – Κατασκόπευε υπέρ Ρωσίας

Πρώην φρουρός της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γερμανία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 και πλέον ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο David Ballantyne Smith, 58 ετών, δήλωσε ένοχος σε οκτώ σχετικές με τις Official Secrets Act του 1911 και του 1920, ωστόσο δήλωσε ότι είχε σκοπιμότητα να βλάψει τη χώρα του.

Έχει τη δυνατότητα να εκτίσει την ποινή των 13 ετών και δύο μηνών φυλάκισης είτε στη Γερμανία είτε στο Ην. Βασίλειο.

Ο Smith, με καταγωγή από το Πέισλι της Σκωτίας, δήλωσε ότι υπέφερε από κατάθλιψη, μοναξιά και βαρύ αλκοολισμό την περίοδο που άρχισε να αποκαλύπτει απόρρητα στοιχεία της πρεσβείας, προκειμένου να την “ντροπιάσει”.

Ο άνδρας διέρρευσε φωτογραφίες, έγγραφα και τηλεοπτικό υλικό από εσωτερικές κάμερες από την πρεσβεία.

Έδινε ακόμη ονόματα, φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία εργαζομένων σε αυτήν σε Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο καταδικασθείς “ανέπτυξε αντιβρετανικά και αντιδυτικά αισθήματα” και αυτή ήταν η άμεση αιτία των πράξεών του.

Συνάδελφοί του σημειώνουν ότι ο Σμιθ ασκούσε κριτική σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και φαινόταν να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υποστήριζε δε ανοιχτά τους ένοπλους αποσχιστές συνεργάτες της Ρωσίας στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς στην Ουκρανία, στη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει ήδη από το 2014.

Η καταδίκη αφορά αδικήματα τα οποία διεπράχθησαν το 2020 και μέχρι τη σύλληψή του το 2021. Σύμφωνα με τους δικαστές, ωστόσο, φέρεται να είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του ήδη από το 2018.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button