Επικαιρότητα

Ιράκ: Δύο μαχητές που συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν από πλήγμα τουρκικού drone

Δύο γιαζίντι μαχητές που συνδέονταν με τους αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σήμερα στο βόρειο Ιράκ από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) που φέρεται να εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός, όπως ανακοίνωσαν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του ιρακινού Κουρδιστάν, δύο μόνο ημέρες μετά έναν παρόμοιο βομβαρδισμό.

Στην πόλη Σίντζαρ, προπύργιο της μειονότητας γιαζίντι, “ένα drone του τουρκικού στρατού έθεσε στο στόχαστρο το αυτοκίνητο ενός αξιωματούχου ασφαλείας (των Μονάδων Αντίστασης της Σίντζαρ) και του σωματοφύλακά του”, σκοτώνοντας τους δύο άνδρες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο τουρκικός στρατός δεν σχολιάζει παρά σπάνια τους βομβαρδισμούς που διενεργεί στο Ιράκ. Η οργάνωση που τέθηκε σήμερα στο στόχαστρο συνδέεται με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) των Κούρδων της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους Δυτικούς συμμάχους της.

Το PKK είχε ανακοινώσει στις 10 Φεβρουαρίου την αναστολή των “επιχειρήσεών” του στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Προχθές Δευτέρα, τρεις μαχητές των Μονάδων Αντίστασης της Σίντζαρ σκοτώθηκαν από drone του τουρκικού στρατού που έθεσε στο στόχαστρο το όχημά τους στην περιοχή Σίντζαρ, σύμφωνα με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ένδειξη της περιπλοκότητας της κατάστασης στην οποία εμπλέκονται διάφοροι δρώντες στο βόρειο Ιράκ, οι Μονάδες Αντίστασης της Σίντζαρ συνδέονταν επίσης κάποια εποχή με πρώην παραστρατιωτικούς της Χασντ αλ-Σάαμπι.

Αυτοί οι γιαζίντι μαχητές πολέμησαν κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πριν από την εκδίωξή τους το 2017.

Η Τουρκία διεξάγει τακτικά χερσαίες και αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK και των θέσεών του στο βόρειο Ιράκ, κυρίως στην ορεινή περιοχή Σίντζαρ. Η Άγκυρα έχει επίσης εγκαταστήσει εδώ και 25 χρόνια δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οκτώ ρουκέτες έθεσαν στο στόχαστρο τουρκική στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Τον Ιούλιο του 2022, πυρά πυροβολικού, που φέρεται να εξαπέλυσε η Άγκυρα, σε μια ζώνη αναψυχής του Κουρδιστάν, σκότωσαν εννέα αμάχους μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Η Τουρκία είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη και είχε κατηγορήσει για την επίθεση αυτή το PKK.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button