Επικαιρότητα

Η Ρωσία έριξε στη θάλασσα πλοία με πυρηνικό οπλισμό για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει τακτικά πλοία με πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών.

“Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου”, σημείωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πήγαιναν τακτικά στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία κάνει το ίδιο, προστίθεται στην έκθεση.

Ενώ η Ρωσία διαθέτει επίσης υποβρυχιακές δυνατότητες, αντιδορυφορικά όπλα και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Νορβηγία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι “μια ιδιαιτέρως σοβαρή απειλή σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια στα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ”, ανέφερε η έκθεση.

Η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η κλιμάκωση ενός τοπικού πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και τη Νορβηγία.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι ενώ η Ρωσία θα διατηρήσει, θα εκσυγχρονίσει και θα αναπτύξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα τα επόμενα χρόνια.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button