Επικαιρότητα

Η κόντρα της εφοπλιστικής οικογένειας Καρνέση: Τα εξώδικα, οι αγωγές και τα δικαστήρια για τα 325 εκατ. δολάρια

Σοκ έχει προκαλέσει το μακελειό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη ναυτιλιακή εταιρία της οικογένειας Καρνέση στη Γλυφάδα. Ένας 76χρονος, πρώην εργαζόμενος μπήκε στο κτίριο της European Navigation, με καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας τρία άτομα πριν αυτοκτονήσει.

Από το όπλο του έπεσαν νεκροί η ιδιοκτήτρια Μαρία Καρνέση, αδελφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, ο γαμπρός της και διαχειριστής της εταιρείας Αντώνης Βλασσάκης, και ένας καπετάνιος τους, ο Ηλίας Κουκουλάρης.

Η δικαστική διαμάχη

Η τραγωδία υπενθύμισε την οικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια Καρνέση, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, 78 και 76 ετών αντίστοιχα, και ο αδερφός τους Σπύρος Καρνέσης ξεκινούν το 1978 να συνεργάζονται στον χώρο της ναυτιλίας. Δύο χρόνια αργότερα, στο σχήμα μπαίνει και ο Αντώνης Βλασσάκης, σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση.

Ναυτιλιακή εταιρεία

Οι δουλειές πηγαίνουν εξαιρετικά καλά για την οικογένεια, με τη Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος να έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, τον σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη να έχει, λόγω των σπουδών του, το κομμάτι της τεχνικής φροντίδας, την Μαρία Καρνέση να έχει αναλάβει τα οικονομικά και τον Σπύρο Καρνέση να επιβλέπει το operation, αποτελώντας ταυτόχρονα και το πρόσωπο του ομίλου “προς τα έξω”.

Τα χρόνια περνούν, θεωρητικά ανέφελα, ώσπου την 1η Φεβρουαρίου κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά αγωγή κατά του Σπύρου Καρνέση από τις αδερφές του και τον γαμπρό του.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι τρεις τους κατηγορούν τον 85χρονο ότι πήρε τα μετρητά της κοινής τους επιχείρησης. Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή “με δόλιο και παραπειστικό τρόπο” ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε.

Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό “καλάθι” των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα “επίμαχα” διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πως η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε.

Να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: TheToc

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button