Επικαιρότητα

Γερμανικός Τύπος: Έλληνες και Τούρκοι “ενωμένοι στην καταστροφή”

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Νίκι Χάλεϊ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και η νίκη του συνασπισμού Μελόνι στις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας  προς τους σεισμόπληκτους και την Τουρκία σχολιάζει η ιστοσελίδα tagesschau του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Aναλύει μάλιστα και τον εγκάρδιο εναγκαλισμό Δένδια-Τσαβούσογλου σε ανταπόκρισή της με τίτλο “Ενωμένοι στην καταστροφή” σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Δυο άντρες αγκαλιάζονται -από μόνο του, τίποτα ασυνήθιστο. Αλλά στην Ελλάδα και την Τουρκία προκάλεσε αίσθηση, ήταν μια από τις ελάχιστες θετικές στιγμές μπροστά στην καταστροφή του σεισμού που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους”. Ο λόγος φυσικά για τους δύο υπ. Εξωτερικών, η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου των οποίων πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν επεισοδιακή, όπως υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια. Αλλά αυτή η εικόνα ανήκει στο παρελθόν. 

“Η Ελλάδα ήταν  μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ η αλληλεγγύη του ελληνικού πληθυσμού ήταν επίσης καταπληκτική από την αρχή. Στην Τουρκία, οι ελληνικές ομάδες διάσωσης αντιμετωπίζονται ως ήρωες, παρ’ ότι λίγο καιρό πριν τα σημάδια της εξωτερικής πολιτικής ήταν κάθε άλλο παρά φιλικά και αλληλέγγυα […] Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης, πολιτικός επιστήμονας από το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στην Αθήνα, “η κατάσταση ήταν και άλλοτε τεταμένη, όμως η γεωγραφία αποτελεί πεπρωμένο. Τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν επίσης σημαντικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών – μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, είχαν φτάσει σχεδόν σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Όμως, μετά τον σεισμό του 1999, οι δύο χώρες έστειλαν αμέσως ομάδες διάσωσης η μία στην άλλη. Αυτό οδήγησε στη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών. Οι δύο χώρες βρήκαν κοινό έδαφος και συνειδητοποίησαν ότι αντιμετώπιζαν τις ίδιες προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές […] Μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα υπάρξει μια νέα, πιο ήρεμη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα διεξάγουν φέτος βουλευτικές εκλογές. Στο παρελθόν, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη σύγκρουση με την Αθήνα κυρίως για να αλιεύσει ψήφους μεταξύ των εθνικιστών. Παρ’ όλα αυτά, ενόψει του σημερινού πολύ θετικού κλίματος προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν θα έκανε μάλλον περισσότερο κακό παρά καλό στη δημοτικότητά του, εάν ξεκινούσε εκ νέου τις απειλές”, κρίνει ο Φίλης.”

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει επίσης πως “στην Τουρκία, όποια πολιτική πλευρά βρει τη σωστή απόχρωση μεταξύ θλίψης κι οργής, θα μπορούσε σύντομα να κυβερνήσει τη χώρα. Η εφημερίδα Hürriyet έδωσε ειρηνικό τόνο προς την Ελλάδα, δημοσιεύοντας στο πρωτοσέλιδό της τη φωτογραφία ενός Έλληνα βοηθού και ενός Τούρκου που αγκαλιάζονται, ενώ αναγράφεται στα ελληνικά και στα τουρκικά η φράση “Ευχαριστώ, φίλε””.

Ρεπουμπλικάνοι: Νίκι Χάλεϊ εναντίον Ντόναλντ Τραμπ 

Η Νίκι Χάλεϊ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως αντίπαλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Ινδοαμερικανίδα Χάλεϊ, που διετέλεσε κυβερνήτρια στη Νότια Καρολίνα στο παρελθόν, αποτελεί γνώριμη φυσιογνωμία για τον Τραμπ, ο οποίος την είχε διορίσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατά την προεδρία του. Η tageszeitung εκτιμά πως “για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υποψηφιότητες όπως αυτή της Χάλεϊ δίνουν την ελπίδα για αλλαγή γενεών, αλλά και έναν ευπρόσδεκτο αντιπερισπασμό από τον Τραμπ. Η εμπειρία των τελευταίων εκλογών δείχνει εξάλλου ότι το κόμμα σημείωσε καλά αποτελέσματα στις περιοχές όπου είχε ως υποψηφίους έγχρωμους και γυναίκες”. Από την άλλη πλευρά, “η υποψηφιότητα της Χάλεϊ είναι μια πολλαπλή πρόκληση για τους Δημοκρατικούς. Όχι μόνο είναι μια γενιά νεότερη από τον σημερινό πρόεδρο, αλλά είναι επίσης η απάντηση των Ρεπουμπλικανών στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς αμφότερες έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο από τη Νότια Ασία”.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως “θα εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως ο Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα […] ο οποίος πιθανότατα θα αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο του Τραμπ, παρ’ ότι ο ΝτεΣάντις δεν έχει δηλώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του. Όσον αφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι, διότι όλοι περιμένουν να δουν αν ο Μπάιντεν αποφασίσει ότι θα είναι υποψήφιος. Όμως η αναμονή για έναν προσφάτως επιτυχημένο αλλά μετρίως δημοφιλή και 80χρονο πρόεδρο, δεν θα ωφελήσει απαραιτήτως τους Δημοκρατικούς”, καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

Επικράτηση Μελόνι στις περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην επικράτηση του συνασπισμού της Μελόνι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία. “Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στη Λομβαρδία και στην περιφέρεια Λάτσιο της πρωτεύουσας, μόλις τέσσερις μήνες μετά την επικράτησή της στις γενικές εκλογές. Πρόκειται για τις δύο πολυπληθέστερες περιφέρειες της χώρας […] αν και η προσέλευση ήταν μόλις 41,7% και 37,2% αντιστοίχως, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές του 2018”. Κατά την tageszeitung, “αυτό είναι απόρροια διαφόρων παραγόντων, όπως του γεγονότος ότι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, η κούρσα είχε ήδη τελειώσει πριν καν αρχίσει […] Επιπλέον, πιθανότατα σε αυτό συνέδραμε και το γεγονός ότι όλα τα κόμματα βρίσκονται σε βαθιά οργανωτική κρίση, δίχως να είναι πλέον σε θέση να διεξάγουν μία πραγματική προεκλογική εκστρατεία, ενώ το αντιπολιτευόμενο Partito Democratico βρίσκεται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες πρόκειται να λάβουν χώρα στο τέλος του μήνα”.

Τέλος, η Welt παρατηρεί πως “παρ’ ότι το κόμμα της Μελόνι αποτελεί ιστορική συνέχεια του φασίστα Μουσολίνι, η Μελόνι εξέπληξε τους ξένους με τις σχετικά μετριοπαθείς πολιτικές της, όπως τον σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ΕΕ προϋπολογισμό – κανένα ίχνος από τα κηρύγματα κατά των πολιτικών λιτότητας των Βρυξελλών, για τα οποία ήταν διαβόητη ως πολιτικός της αντιπολίτευσης. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο ότι η Μελόνι συνειδητοποιεί πως οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιταλία μπορούν να αντιμετωπιστούν μονάχα εάν η χώρα είναι σταθερό και αξιόπιστο μέλος της Ε.Ε. Οι απαιτητικές αυτές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στη Μελόνι για να υλοποιήσει τις λαϊκιστικές υποσχέσεις του παρελθόντος”.

Γιώργος Πασσάς

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

  

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button