Επικαιρότητα

Γερμανία: “Καμπανάκι” για την αντιστροφή κλίματος σε βάρος των προσφύγων

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ, προειδοποίησε για τις συνέπειες στη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενόψει της έλλειψης δεσμεύσεων για βοήθεια προς τους δήμους στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

“Εάν οι δήμοι δεν εξοπλιστούν σημαντικά καλύτερα πολύ γρήγορα, τότε η αντίσταση ορισμένων στον πληθυσμό θα αυξηθεί και θα φέρει πολιτικά το AfD ξανά σε ισχυρή υποστήριξη”, δήλωσε ο Φράτσερ στην Handelsblatt. “Το αποτέλεσμα θα είναι η αποτυχημένη ενσωμάτωση και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κοινωνικής πόλωσης στη χώρα μας”.

Η σύνοδος κορυφής των ομοσπονδιακών, των κρατιδιακών και των τοπικών κυβερνήσεων στο Βερολίνο την Πέμπτη είχε λήξει χωρίς συμφωνία για τα επίμαχα ζητήματα των οικονομικών και της στέγασης. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι δεν θα υπάρξουν προς το παρόν πρόσθετα χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) θα διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την άνοιξη.

Ωστόσο, συμφωνήθηκε η σύσταση τεσσάρων νέων ομάδων εργασίας. Η Φέιζερ ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι το Πάσχα. Οι ομάδες θα επικεντρωθούν στη στέγαση και τα οικονομικά, την ανακούφιση των αρχών, τη βελτίωση της ενσωμάτωσης και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Φράτσερ προειδοποίησε ότι η πολιτική πρέπει τώρα “να δράσει επειγόντως και να στηρίξει τους δήμους πιο έντονα τόσο υλικοτεχνικά όσο και οικονομικά”. Θεωρεί ότι τα ομόσπονδα κρατίδια είναι πρωτίστως υπεύθυνα. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέκαθεν επωμιζόταν το μεγαλύτερο βάρος”, δήλωσε ο επικεφαλής του DIW. “Τώρα τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει να εγκαταλείψουν τη στάση αποκλεισμού τους και να συμβάλουν περισσότερο οικονομικά, ιδίως δεδομένου ότι σε πολλά από αυτά, τα οικονομικά τους πάνε καλά και ορισμένα μάλιστα εμφάνισαν πλεονάσματα πέρυσι”.

Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, τη Συρία ή το Αφγανιστάν

Με την αναφορά αυτή, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) είχε ήδη μετριάσει τις προσδοκίες των ομόσπονδων κρατιδίων και των δήμων για υψηλότερες ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για το κόστος των προσφύγων. “Τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν τώρα πολύ καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και είναι ο ισχυρός εταίρος στην ομοσπονδιακή οικονομική δομή”, δήλωσε ο Λίντνερ στην Handelsblatt.

Οι δήμοι δεν βρίσκουν πολλά να τους αρέσουν σε τέτοιες δηλώσεις. Ο Ράινχαρντ Ζάγκερ, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Περιφερειών και ο ίδιος περιφερειάρχης του CDU στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, εξέφρασε την οργή του στη συνέντευξη Τύπου μετά τις διαβουλεύσεις με τη Φέιζερ Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, η στρογγυλή τράπεζα “προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν σημείωσε καμία πρόοδο”, είπε.

Η επιβάρυνση των δήμων είναι διπλή: εκτός από τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου, πρέπει να καλυφθούν και αιτούντες προστασία από άλλες χώρες. Σε πολλά μέρη υπάρχει έλλειψη προσιτής στέγασης, θέσεων ημερήσιας φροντίδας και καθηγητών για μαθήματα γερμανικών.

Οι πολιτικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, τη Συρία και το Αφγανιστάν, για παράδειγμα – και για το γεγονός ότι η Γερμανία θεωρείται ο κύριος προορισμός για πολλούς αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη. Πέρυσι, περισσότεροι άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία από ό,τι ποτέ άλλοτε από το 2016. Αυτό προκύπτει από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) για το 2022.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης Πέτερ Μπόιτ (CDU) ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση προς τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το κλίμα στη χώρα απειλεί ήδη να ανατραπεί, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Αστυνομικών, Χάικο Τέγκετς, φοβάται επίσης αλλαγή του κλίματος κατά των προσφύγων. Υπενθύμισε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της κατασκευής ενός χωριού κοντέινερ για έως και 400 πρόσφυγες στο χωριό Upahl στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Εδώ, οι πολίτες έχουν ήδη βγει στους δρόμους.

Το συνδικάτο της ομοσπονδιακής αστυνομίας φοβάται “αναταραχές στον πληθυσμό”

“Σύντομα θα υπάρξουν αναταραχές μεταξύ του πληθυσμού και αλλού”, δήλωσε ο Teggatz στην Handelsblatt. “Το αργότερο, όταν αθλητικές αίθουσες και κοινοτικά κέντρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία μεταναστών και η ζωή των συλλόγων στους δήμους θα επηρεαστεί ως αποτέλεσμα, οι συνάδελφοί μου θα έχουν πολλά να κάνουν”.

Το συνδικάτο των αστυνομικών (GdP) το βλέπει με παρόμοιο τρόπο, αλλά προειδοποιεί κατά της “κινδυνολογίας”. “Υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία όπου έχει ήδη δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί στο παρελθόν ένα κακό πολιτικό κλίμα απέναντι σε όσους ζητούν προστασία”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος του GdP, Σβεν Χούμπερ στην Handelsblatt. Έχουν επίσης σημειωθεί επιθέσεις εναντίον καταφυγίων, κατοίκων και πολιτικών υπευθύνων. Εδώ, “αναμένεται περαιτέρω αναθέρμανση της διάθεσης σε τμήματα του πληθυσμού”.

Από την άλλη πλευρά, ο Χούμπερ επεσήμανε ότι η “διάθεση στη χώρα” είναι επίσης αποτέλεσμα της επικοινωνίας ή της μη επικοινωνίας. “Όσο σωστό είναι να ενημερώνουμε για τις ανεπιθύμητες εξελίξεις μεμονωμένων ατόμων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, άλλο τόσο λάθος είναι να μην ενημερώνουμε για την ειρηνική και επιτυχημένη εξέλιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων”, είπε.

Ο αστυνομικός συνδικαλιστής θεωρεί υπεύθυνα για τις ανεπιθύμητες εξελίξεις τα ομόσπονδα κράτη. Θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία απέλαση πολλαπλών και εντατικών παραβατών μεταξύ των ατόμων που ζητούν προστασία. “Ακριβώς από τέτοια εγκληματικά περιστατικά αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η απόρριψη των προσφύγων και των μεταναστών από τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Χούμπερ.

Επί του παρόντος, η πλειοψηφία των Γερμανών εξακολουθεί να θεωρεί τον τρέχοντα αριθμό των προσφύγων “υποφερτό”. Αυτό προκύπτει από το τρέχον πολιτικό βαρόμετρο του ZDF. Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Γερμανία μπορεί να “αντέξει” τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν σήμερα στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους δήμους για τη φιλοξενία των προσφύγων. Τα 2/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά. Μόνο το 22% θεωρεί ότι η στήριξη είναι επαρκής.

 

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button