Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος

Δεν θα αναλάβει καθήκοντα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για την τραγωδία στα Τέμπη, αναφέρει με επιστολή του ο Καθηγητής μεταφορών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.
Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.
Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου”.
Στη θέση του κ. Ζηλιασκόπουλου στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος στα Τέμπη τοποθετείται ο κύριος Χρίστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής είναι ο Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρος και ο Βασίλειος Προφυλλίδης είναι καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Who is who
O Βασίλειος Προφυλλίδης είναι επίσης, είναι Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, Συγκοινωνιολόγος Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Διδάκτορας Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées και πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ.
Ακόμη, έχει διατελέσει ερευνητής στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους – SNCF (1981 – 84), επιστημονικός σύμβουλος του ΟΣΕ (1984 – 86), συγκοινωνιολόγος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1987 – 90), ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (1991 – 93) και ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών (1995 – 96).
Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία, με τίτλο “Railway Management and Engineering”, “Railway Engineering”, “Οικονομική των Μεταφορών” και “Σιδηροδρομική”.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη σιδηροδρομική αγορά, η εντολή που έχει λάβει η Επιτροπή είναι, εκτός από τη διερεύνηση και αποτύπωση όλων των παθογενειών του ελληνικού σιδηροδρόμου, η λήψη άμεσων ενεργειών για τη συντήρηση του δικτύου, την εποπτεία της κυκλοφορίας και τη βελτίωση του τροχαίου υλικού.
Ο Χρίστος Πυργίδης γεννήθηκε το 1957 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εκπλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1963-1975). Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. (1981).
Ειδικεύθηκε επί 5 χρόνια στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussees των Παρισίων σε θέματα Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Οικονομίας των Μεταφορών και Σιδηροδρομικής (C.E.S. “Infrastructure et Transports”, 1985 – D.E.A. “Transport”, 1986). Το Φεβρουάριο του 1990 αναγορεύθηκε σε Διδάκτορα της παραπάνω σχολής (Διδακτορική διατριβή με θέμα “Εγκάρσια ευστάθεια σιδηροδρομικών οχημάτων σε ευθύγραμμα και καμπύλα τμήματα γραμμής – Εξέταση διαφορετικών τεχνολογιών φορείων”).
Το 1985 έλαβε το “Βραβείο 1985” που χορηγείται κάθε χρόνο από την Εταιρεία Γαλλικών Σιδηροδρόμων στην καλύτερη Πανεπιστημιακή εργασία που γίνεται στη Γαλλία στον τομέα της Σιδηροδρομικής.
Εργάστηκε σαν ερευνητής μηχανικός στις Γαλλικές εταιρείες M.T.E. (Materiel de Traction electrique), S.T.E.F. (Societe des Transports et des Entrepots Frigorifiques), S.N.C.F. (Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι) και De Dietrich.
Δίδαξε σαν ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Σερρών (1992-1999,μαθήματα αντοχής υλικών και στατικής) και στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1997-1999,μάθημα συγκοινωνιακής τεχνικής), σαν έκτακτος επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(1998-2000,μάθημα σιδηροδρομικής) και σαν ειδικός επιστήμονας στο ΑΠΘ ( 1992-1999, μάθημα σιδηροδρομικής).
Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι επίκουρος καθηγητής στο Α.Π.Θ.(μέλος ΔΕΠ) και από τον Ιούνιο του 2004 αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο διδάσκοντας το μάθημα της σιδηροδρομικής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες τόσο στον Ελληνικό όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο και συνεργάζεται με ελληνικές και ξένες εταιρείες.
Διετέλεσε επί τρία χρόνια περίπου (1994-1997) Σύμβουλος του ΟΣΕ (μέλος της ομάδας του Συμβούλου Γενικής Υποστήριξης – ως συνεργάτης της εταιρείας TRD) σαν υπεύθυνος ελέγχου Σιδηροδρομικών και Συγκοινωνιακών Μελετών
Διετέλεσε επί τρία χρόνια περίπου (2003-2005) ειδικός εμπειρογνώμονας στο έργο “Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου εφαρμογής και παρακολούθησης της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ”,(μέλος της ένωσης οίκων De-Consult-Kantor).
Διετέλεσε επί δύο χρόνια (2002-2004) τεχνικός σύμβουλος στην εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε.
Διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος στην εταιρεία ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ Α.Ε.(Ιανουάριος 2004-Ιούνιος 2004)
Eίναι από τον Ιούνιο του 2004 εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων
Έχει λάβει μέρος σαν εισηγητής σε 21 συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 40 εργασίες σε ξένα και ελληνικά περιοδικά. Εχει γράψει βιβλίο με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής που εκδόθηκε από το ΑΠΘ.
Συμμετείχε σε διάφορες ομάδες εργασίας όπως:
– Μελέτης και αξιολόγησης του σχεδίου λειτουργίας των γραμμών 2 και 3 του μετρό των Αθηνών, Οκτώβριος 1999, Υπουργείο Μεταφορών.
– Γνωμοδότησης για τη δημιουργία δικτύου τράμ στην Αθήνα, Ιούνιος 2000, Υπουργείο Με Mεταφορών
– Γνωμοδότησης για τη δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη, ΣΑΣΘ, Ιανουάριος-Μάρτιος 2005
Είναι μέλος του Συλλόγου των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και του Τ.Ε.Ε., του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμων του Συλλόγου αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Αγωνιστικού Μπρίτζ Θεσσαλονίκης.