Επικαιρότητα

ΕΕ: Κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες έξι χωρών για πράξεις βίας κατά γυναικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε κυρώσεις κατά 9 προσώπων και 3 οντοτήτων που ευθύνονται για σεξουαλική βία και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε έξι χώρες (Αφγανιστάν, Ρωσία, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ, Ιράν, Συρία), ανακοίνωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων αυτών –που επιβάλλονται για πρώτη φορά από την ΕΕ με στόχο τους δράστες σεξουαλικής βίας– έρχεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

“Επιβάλλοντας τις κυρώσεις αυτές, στέλνουμε σαφές μήνυμα στους ενόχους ότι τα εγκλήματά τους δεν θα μείνουν ατιμώρητα”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα και τις οντότητες, στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις, θα δημοσιευθεί σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το AFP, μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις βρίσκονται δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν: ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, “υπεύθυνος για την γενικευμένη παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση”, και ο υπουργός Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Εξαχρείωσης Μοχάμαντ Χάλιντ Χανάφι.

Στον κατάλογο αυτόν βρίσκονται επίσης δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας της Μόσχας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια, όπως και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού, για σεξουαλική βία και βιασμούς που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης σε δύο υπευθύνους φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο Νότιο Σουδάν για “συστηματική χρήση σεξουαλικής βίας ως πολεμικής τακτικής”.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ βρίσκεται επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών της Μιανμάρ Τόε Ουί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της διοίκησης των κέντρων κράτησης της χώρας, όπου ασκούνταν “συστηματικά σεξουαλική βία”.

Οι τρεις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι: η φυλακή γυναικών του Καρσάκ, στο Ιράν, η συριακή προεδρική φρουρά και το Στρατιωτικό Γραφείο (OCMSA), το οποίο επιβλέπει τα κέντρα κράτησης και ανακρίσεων στην Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button