Επικαιρότητα

Χονγκ Κονγκ: Ένοχα για παρεμπόδιση κρίθηκαν τρία άτομα που διοργάνωναν ολονυκτίες για την επέτειο της Τιενανμέν

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε σήμερα ενόχους τρεις πρώην διοργανωτές ολονυκτίας για την επέτειο της καταστολής στην Τιενανμέν με την κατηγορία ότι αρνήθηκαν να δώσουν πληροφορίες στην αστυνομία της χώρας.

Οι αρχές είχαν ζητήσει το 2021 λεπτομερή έγγραφα και στοιχεία, που αφορούσαν την οργάνωση Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ και που κάλυπταν σειρά ετών, από τον Τσόου Χανγκ-τουνγκ, τον Τανγκ Νγκοκ-κουάν και τον Τσούι Χον-κουόνγκ, και οι τρεις μέλη της Συμμαχίας, η οποία έκτοτε διαλύθηκε.

“Για την πρόληψη και την έρευνα, οι πληροφορίες είναι οι πιο σημαντικές…κάθε παρεμπόδιση οδηγεί σε αποτυχία τη διαδικασία στο σύνολό της”, ανέφερε η ετυμηγορία που εξέδωσε ο δικαστής Πίτερ Λο. “Ο μη σεβασμός από τους κατηγορούμενους (ήταν) αδικαιολόγητος”, πρόσθεσε ο ίδιος, που ανήκει μεταξύ των δικαστών που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να χειρίζονται υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Για πάνω από 30 χρόνια, η Συμμαχία ήταν ο βασικός διοργανωτής της ολονυκτίας με κεριά της 4ης Ιουνίου προς τιμή των θυμάτων της αιματηρής καταστολής το 1989 στην πλατεία Τιενανμέν. Η ολονυκτία αυτή απαγορεύτηκε από τις αρχές το 2020 όταν το Πεκίνο ετοιμαζόταν να επιβάλει τον νόμο για την εθνική ασφάλεια με στόχο να κάμψει κάθε αντίδραση στο Χονγκ Κονγκ μετά από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2019. Η Συμμαχία έτσι διαλύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς επτά μέλη της επιτροπής της κατηγορήθηκαν σε υποθέσεις που σχετίζονταν με τον νόμο αυτό.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές στις 11 Μαρτίου.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button