Επικαιρότητα

Bloomberg: Με “χτύπημα” στο γαλλικό χρέος απείλησε η Σαουδική Αραβία αν κατασχεθούν τα “παγωμένα” 300 δισ. δολ. της Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ιδιωτικά νωρίτερα μέσα στο έτος ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τα οποία κατέχει έαν η G7 να κατασχέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών του βασιλείου εξέφρασε σε ορισμένους ομολόγους του στην G-7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε ως σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία, με μια πηγή να περιγράφει όσα είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ως συγκαλυμμένη απειλή. Οι Σαουδάραβες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε γαλλικό χρέος, είπαν δύο εκ των πηγών.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η G-7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο όμιλος των 7 παραδοσιακών βιομηχανικών χωρών τελικά συμφώνησε να αξιοποιήσει τα κέρδη και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης. Ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήταν κατά της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το νόμισμα.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, είπαν οι πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να συζητήσουν ιδιωτικές συνομιλίες.

“Δεν υπήρξαν τέτοιες απειλές”, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. “Η σχέση μας με την G7 και άλλους είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”.

Τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν ήταν στο στυλ της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρά σε τέτοιες απειλές, αλλά ότι πιθανώς απλώς περιγράφηκε στα μέλη της G-7 τις ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού οι χώρες της G-7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε μία εκ των πηγών του Bloomberg.

Δεν ήταν ξεκάθαρο, συνέχισε η πηγή, εάν η Σαουδική Αραβία ενήργησε για ίδιο συμφέρον – φοβούμενη ότι μια κατάσχεση θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον – ή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ρωσία. Το Ριάντ και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ηγούνται από κοινού του καρτέλ παραγωγών πετρελαίου OPEC+. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει επίσης χτίσει δεσμούς με την Ουκρανία και ο πρόεδρός της, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ταξίδεψε στο βασίλειο τον περασμένο μήνα για να συναντήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G7 να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του Παγκόσμιου Νότου υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Υπό τον πρίγκιπα, ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ τοποθετείται όλο και περισσότερο ως διπλωματική δύναμη και έχει δηλώσει ότι θέλει να μεσολαβήσει μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Σε μια σύνοδο κορυφής στην Ιταλία τον Ιούνιο, μετά από μήνες συζητήσεων, οι ηγέτες των G7 συμφώνησαν σε μια οικονομική δομή που θα παρέχει στην Ουκρανία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας. Τα επτά κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να δώσουν δάνεια που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα κεφάλαια περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ (280 δισ. δολ.) της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.

Τα κεφάλαια αναμένεται να αποφέρουν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα έχει καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν αξία 135 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία πουλά το πετρέλαιο της σε δολάρια, ενισχύοντας την θέση του ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Παρά τις ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι θα στραφεί σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του γουάν της Κίνας, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αντιπαρέρχονται συνεχώς την ιδέα.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button