Αυστρία: Ο διευθυντής του Bellingcat υποστηρίζει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα του
Ο δημοσιογράφος, ερευνητής και διευθυντής του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat Χρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε την Αυστρία επειδή κινδύνευε η ζωή του, δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα του.
“Τα προσωπικά δεδομένα μου ήταν πλέον προσβάσιμα σε έναν πρώην πράκτορα των (αυστριακών) μυστικών υπηρεσιών με εντολή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών”.
Οι αυστριακές αρχές θεώρησαν ότι δεν ήταν ασφαλές να παραμείνει στη χώρα, δήλωσε ο Γκρόζεφ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκρόζεφ, εκπρόσωποι των αυστριακών αρχών τον ενημέρωσαν ότι “ψάχνουν εντατικά να τον βρουν πληρωμένοι από τη Ρωσία δολοφόνοι σε συνεργασία με ντόπιους πράκτορες” και τον συμβούλευσαν να μην επιστρέψει στη Βιέννη, γράφει η βουλγαρική υπηρεσία του Radio Svoboda.
Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ερεύνησε την δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ο ιστότοπος Bellingcat, το CNN και το περιοδικό Der Spiegel ανακάλυψαν ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδέχεται να εμπλέκεται στην δηλητηρίαση του.
Ο Γκρόζεφ είναι επίσης ένας από τους ερευνητές της συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία to 2014, και της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο.
Ο Γκρόζεφ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη μετά από 20 χρόνια διαμονής.
“Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και μπράβοι, παρά αστυνομικοί” είχε πει ο Γκρόζεφ.
Ο Γκρόζεφ δήλωσε ότι εγκατέλειψε την Αυστρία στις 2 Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν πως τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες είναι πλέον ανεπιθύμητα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις εφημερίδας Kurier, οι τέσσερις διπλωμάτες θεωρήθηκαν ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας. Ωστόσο δεν αναφέρεται αν οι απελάσεις σχετίζονται με την υπόθεση του Γκρόζεφ.
Στην Ρωσία εναντίον του Γκρόζεφ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διάδοση “ψευδών ειδήσεων” για τον ρωσικό στρατό. Τον Ιούλιο, η FSB τον είχε κατηγορήσει για εμπλοκή σε σχέδιο συνωμοσίας των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με σκοπό την αρπαγή ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την FSB, πράκτορες των ουκρανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να “στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους”, “υποσχόμενοι χρηματική ανταμοιβή” περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια και υπηκοότητα μιας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Δεκέμβριο του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τον Γκρόζεφ καταζητούμενο εκδίδοντας σχετικό ένταλμα σύλληψης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ