Επικαιρότητα

Από αυτούς θα “περάσουν” όλα: Τα 2 πρόσωπα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο

Του Φώτη Φωτεινού

Ανακοινώθηκε χθες η σύσταση της Ειδικής Επιτροπής που καλείται να διερευνήσει και να αναδείξει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Η Επιτροπή, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο Μεταφορών, θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο, καλώντας τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και σε αυτήν μετέχουν οι:

-Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρος.

-Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως μέλος.

-Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως μέλος.

Η σύσταση της Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι “η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο τομεάρχης Μεταφορών του κόμματος, Νίκος Παππάς σχολίασε ότι “ο κ. Ζηλιασκόπουλος, μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως το 2015. Θα ελέγξει ο ίδιος τις ευθύνες του. Κοροϊδία και προσβολή”.

Το who is who των Αθ. Ζηλιασκόπουλου και Β. Προφυλλίδη

Ο κ. Ζηλιασκόπουλος, από το 1996 έως το 2004, κατείχε τη θέση “Lοuis Berger Professor” στον τομέα των Συστημάτων Μεταφορών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston του Ιλινόις των ΗΠΑ.

Από το 2004 είναι καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ στο διάστημα 2010 – 2015 διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποτελώντας έναν από τους πρωτεργάτες της εμπορικής συμφωνίας με τη Cosco για τη διεξαγωγή εμπορευματικών δρομολογίων από τον λιμένα του Ικονίου.

Παραιτήθηκε, στα τέλη του 2015, υπό τη σκιά του αποκομμένου σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη και έπειτα από διαφωνίες με τον τότε υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

Συνεργάζεται με την Asian Development Bank ως εμπειρογνώμων επί θεμάτων υποδομών και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων δημοσίων και ΣΔΙΤ στην Ασία.

Ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Logistics, το 2014, συμμετείχε στη διαμόρφωση του ν. 4302/2014, ο οποίος ρυθμίζει θέματα Εφοδιαστικής, το 2020 ορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής και το 2021 ορίστηκε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Αντίστοιχα, ο Βασίλειος Προφυλλίδης είναι καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Επίσης, είναι Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, Συγκοινωνιολόγος Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Διδάκτορας Πολυτεχνείου Παρισίων – Ecole Nationale des Ponts et Chaussées και πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ.

Ακόμη, έχει διατελέσει ερευνητής στους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους – SNCF (1981 – 84), επιστημονικός σύμβουλος του ΟΣΕ (1984 – 86), συγκοινωνιολόγος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1987 – 90), ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (1991 – 93) και ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Μεταφορών (1995 – 96).

Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει τα βιβλία, με τίτλο “Railway Management and Engineering”, “Railway Engineering”, “Οικονομική των Μεταφορών” και “Σιδηροδρομική”.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη σιδηροδρομική αγορά, η εντολή που έχει λάβει η Επιτροπή είναι, εκτός από τη διερεύνηση και αποτύπωση όλων των παθογενειών του ελληνικού σιδηροδρόμου, η λήψη άμεσων ενεργειών για τη συντήρηση του δικτύου, την εποπτεία της κυκλοφορίας και τη βελτίωση του τροχαίου υλικού.

Διαβάστε ακόμη: 

* Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ποια είναι η τριμελής Επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας

 

 

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button