Εγκυμοσύνη

Τι να προσέξει η έγκυος στο πασχαλινό τραπέζι

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι πειρασμός για την έγκυο καθώς υπάρχουν πολλά εδέσματα και γλυκά, όμως δεν χρειάζεται να στερηθεί κάτι, ειδικά αν δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας.Οι περιορισμοί είναι συγκεκριμένοι και αφορούν κυρίως στο κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα.Έγκυος κρατά ένα λουτρίνο λαγό στην αγκαλιά της και ένα αυγό που βάφει
BigstockΠοια φαγητά χρειάζονται προσοχήΜαγειρίτσαΗ μαγειρίτσα περιέχει εντόσθια που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και συκώτι που είναι μεν εξαιρετική πηγή σιδήρου περιέχει όμως και ρετινόλη. Η ρετινόλη, η οποία ανευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι είναι εμβρυοτοξική. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση συκωτιού δεν ενδείκνυται κατά την κύηση. Επομένως, δεν είναι φρόνιμο να καταναλώσετε μαγειρίτσα.Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της στο πασχαλινό τραπέζι και η μαγειρίτσα, που αντί για εντόσθια και συκώτι περιέχει μανιτάρια. Τα μανιτάρια, είναι μια τροφή, η οποία έχει υψηλή θρεπτική αξία, αφού περιέχει βιταμίνες Β και D, σίδηρο, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Βέβαια, πριν καταναλώσετε μαγειρίτσα με μανιτάρια, βεβαιωθείτε, πως τα μανιτάρια είναι ασφαλή, δηλαδή προέρχονται από κάποια πιστοποιημένη καλλιέργεια.ΚοκορέτσιΚαι το κοκορέτσι περιέχει εντόσθια αλλά και συκώτι. Επιβαρύνουν λοιπόν τον οργανισμό σας με θερμίδες και τίποτα άλλο.’Εγκυος νιώθει ναυτία βλέποντας το φαγητό στο τραπέζι.
BigstockΑυγάΤα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι μάλλον χαμηλή. Αυτό τα καθιστά ένα κατάλληλο μικρογεύμα (snack).Βέβαια, θα πρέπει να προσέξετε το αυγό, που θα τσουγκρίσετε να είναι σφικτό, διότι αν δεν είναι καλά βρασμένο, τότε ενδέχεται να προκληθεί sαλμονέλωση.Επιφυλάξεις υπάρχουν για τις διάφορες χρωστικές, που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο των πασχαλινών αυγών, αφού η ασφάλειά τους για το έμβρυο δεν έχει πιστοποιηθεί. Για το λόγο αυτό, αποφύγετε να φάτε βαμμένα αυγά.Το πιο συχνό λάθοςΤο πιο συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι δεν έχουμε μέτρο. Τρώμε στο πασχαλινό τραπέζι πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούμε ή θέλουμε. Αν λοιπόν είστε έγκυος αποφύγετε να υπερφορτώσετε το στομάχι σας και μόνο και μόνο γιατί είναι Πάσχα και μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση. Θα νιώσετε δυσφορία και πιθανόν και έντονες καούρες. Επομένως, απολαύστε τα πασχαλινά εδέσματα με μέτρο.

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button