Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και μελαγχολία την περίοδο του Πάσχα – Τρόποι αντιμετώπισης

Το Πάσχα, όπως οι περισσότερες μεγάλες γιορτές για πολλούς ανθρώπους, είναι μια δύσκολη συναισθητική περίοδος.Συχνά κυριαρχούν αισθήματα θλίψης και βαθιάς μελαγχολίας χωρίς να υπάρχουν πάντα προφανείς λόγοι.Στην κατηγορία αυτή συχνά ανήκουν και αρκετές εγκυμονούσες των οποίων η ψυχολογία είναι αρκετά ευμετάβλητη.Σύμφωνα με έρευνες το 13% των εγκύων έχουν συμπτώματα κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη.
BigstockΗ ψυχολογία της εγκύουΟι ταχύτατες αλλαγές στο σώμα σας αφενός, οι ορμόνες της κύησης αφετέρου, αλλά και οι ανησυχίες, που κάθε έγκυος έχει, θέτουν σε δοκιμασία την ψυχική σας ισορροπία και προκαλούν μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας.Αν λοιπόν νιώθετε μελαγχολία καθώς το Πάσχα πλησιάζει είτε γιατί δεν θα μπορέσετε να φύγετε είτε γιατί δεν θα κάνετε αυτά που θέλατε, να θυμάστε τα εξής:Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε και κυρίως για το μωρό που περιμένετε.Περάστε χρόνο με χαρούμενους ανθρώπους για να σας φτιάξουν τη διάθεση.Αποφύγετε τα social media αν διαπιστώνετε ότι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία σας.Φροντίστε τον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν. Βγαίνοντας έξω θα διαπιστώσετε ότι η ζωή είναι πολύ όμορφη και έχετε πολλούς λόγους να είστε ευτυχισμένη ( κι όχι στεναχωρημένη ή δυστυχισμένη).Έγκυος είναι ξαπλωμένη στον καναπέ.
BigstockΤι άλλο μπορείτε να κάνετε:Ζητήστε από την οικογένειά σας και τους φίλους σας να έρθουν στο σπίτι σας για το Πάσχα.Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε ή απολαύστε μια βόλτα στην ύπαιθρο.Να είστε ευέλικτες. Αν έχετε διάθεση, βάψτε αυγά και κάντε κουλουράκια. Διαφορετικά, αγοράστε τα από τον αγαπημένο σας φούρνο.Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας εάν τα πράγματα δε γίνουν όπως τα σχεδιάσατε. Να θυμάστε «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει και δεν χρειάζεται να είναι τέλειο!».Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας, γι’ αυτό να είστε ξεκάθαρες για το τι χρειάζεστε.Με πληροφορίες από pregnancytoparenting.ca

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button