Αστυνομικό Δελτίο

Οι Πακιστανοί τρομοκράτες είχαν οδηγίες να ανατινάξουν το εστιατόριο στου Ψυρρή σε ώρα αιχμής – Ο ρόλος της Μοσάντ

Μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΥΠ πριν από περίπου δύο μήνες, με ισραηλινά μέσα να αναφέρουν ότι προήλθε από τη Μοσάντ, έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «μήνυμα» που έφτασε στην ΕΥΠ έκανε λόγο για πυρήνα Πακιστανών εξτρεμιστών με καθοδήγηση από το Ιράν που ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο.
Άμεσα ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση τόσο πιθανοί στόχοι, όσο και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ριζοσπαστικοποίησης.
Κάπως έτσι έφτασαν στα ίχνη του 27χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι διέμεναν για περίπου μια 5ετία στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κάνοντας χειρονακτικές δουλειές στην Αθήνα και την επαρχία.

Οι οδηγίες για το χτύπημα στου Ψυρρή
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ίχνη τους εντοπίστηκαν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, με την ΕΛ.ΑΣ. αρχικά να τους συλλαμβάνει επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής στη χώρα και εν συνεχεία να κάνει «φύλλο και φτερό» τα κινητά τους τηλέφωνα.
Κάπως έτσι διαπιστώθηκαν οι επαφές που είχαν με πρόσωπο – επίσης πακιστανικής καταγωγής – που ζει στο Ιράν και διώκεται για δολοφονίες.
Το άτομο αυτό φέρεται να τους καθοδηγούσε στο να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση με στόχο το εστιατόριο – συναγωγή επί της οδού Αισώπου στου Ψυρρή, ζητώντας τους μάλιστα να εντάξουν κι άλλα πρόσωπα εμπιστοσύνης στο τρομοκρατικό δίκτυο.

Μάλιστα, αρχικά φέρεται να τους υποδείκνυε το «χτύπημα» να είναι ένοπλο και σε ώρα αιχμής για να είναι και πολύνεκρο, ωστόσο, στη συνέχεια ζητήθηκε να γίνει με έκρηξη βόμβας ή και φιάλης υγραερίου.
Στην ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ακόμη ότι «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν λάβει εντολές να προβούν ακόμη και σε δολοφονίες, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ταυτοποιηθεί οι πιθανοί στόχοι.
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την ταχεία δράση τους
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ευχαρίστησε τους Έλληνες για την «ταχεία δράση τους». Συγκεκριμένα έγραψε: «Η σύλληψη των τρομοκρατών στην Ελλάδα που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, αντανακλά τις δυνατότητες πληροφοριών του Ισραήλ και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Ευχαριστούμε τους Έλληνες φίλους μας για την ταχεία δράση τους».

The apprehension of the terrorists in Greece who were planning to carry out attacks, reflects Israel’s intelligence capabilities and the importance of international security cooperation. Thank you to our Greek friends for their swift action.— יואב גלנט (@yoavgallant) March 28, 2023

Νετανιάχου: Σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας που απετράπη με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας
Από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου βγήκε ανακοίνωση για την εξάρθρωση των τρομοκρατών από τις ελληνικές αρχές. «Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι μια σοβαρή υπόθεση που απετράπη με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια πρόσθετη προσπάθεια του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας των υπόπτων στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε βοήθεια πληροφοριών για την αποκάλυψη της υποδομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. αποκάλυψε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που προέρχεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις επιδιωκόμενες ιρανικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο».

Upsite GR

Έρευνα & Ψυχαγωγία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button